Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Paulcupido jazzychristmas

Muziek inspireert: Jazz Orchestra of The Concertgebouw: Jazzy Christmas!

zo 2 dec 2018

Kunstenaar Paul Cupido (1972) maakte een werk geïnspireerd door het concert Jazz Orchestra of the Concertgebouw: Jazzy Christmas! op 10 december in de Grote Zaal. Ook in seizoen 2018-2019 nodigt onze hoofdsponsor Van Lanschot Kempen een aantal kunstenaars uit om een werk te maken dat reflecteert op een concert in Het Concertgebouw.

Over het werk
De kunstenaar schrijft over het werk: 'Muziek van het moment: jazz is vaak niet bedacht maar ontstaat door intuïtieve muzikale keuzes. Jazz is in alle vrijheid improviseren en je laten meevoeren in een stroom. Of er tegenin. Als beeldmaker streef ik ook naar een vorm van creatie waarbij het werk zichzelf dicteert. Net als bij jazz: vrij denken, niet gebonden aan grenzen. De koi karper representeert voor mij deze vrijheid. Een symbool van geluk in de onvoorspelbaarheid. Als een vis in het water. Dit werk is vervaardigd met Riso, een techniek die is te vergelijken met zeefdruk. Het monochrome beeld is vertaald naar krachtig goud op matzwart papier. Door de kleine afwijkingen in het eindresultaat, maakt drukken op Riso elk werkstuk een beetje uniek. Net zoals de uitvoerders van deze jazz-avond aan elk optreden iets onvoorspelbaars meegeven.'

Over de kunstenaar
De fotokunst van Paul Cupido (1972) is een reflectie van zijn zoektocht naar innerlijke vrede, waar stille berusting altijd wordt gevolgd door nieuwe onrust. Vanuit die paradoxen van het leven zoekt Cupido in zijn fotografie naar de schoonheid in het vergankelijke. In 2017 studeerde Cupido cum laude af aan de Fotoacademie Amsterdam met de eerste aflevering van zijn multimediale project ‘Searching for Mu’. Zijn verstilde beelden, abstracties, de eenvoud, de poëtische symboliek en het veelvuldig gebruik van zwart-wit refereren sterk aan de Japanse fotografie. Cupido werd in 2017 uitgenodigd als ‘artist-in-residence’ op het Belfast Photo Festival en won dat jaar ook de ‘Hariban Juror's Choice Award’. Het prestigieuze GUP Magazine nam werk van hem op in de editie ‘New Dutch Talent 2018’.

Onderdeel van