Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Jan Wijn De Nieuwe Muze

Pianist en pianopedagoog Jan Wijn (88) overleden

wo 13 jul 2022 - 1 minuut leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Gevierd pianist en pianopedagoog Jan Wijn is dinsdag 12 juli na een kort ziekbed overleden. Vanaf 1968 gaf hij les aan het Conservatorium van Amsterdam waar hij pianisten als Ronald Brautigam, Hannes Minnaar en de broers Jussen onder zijn hoede had. Jan Wijn speelde een grote en aimabele rol in het Nederlandse muziekleven, in het bijzonder in de pianowereld.

Jan Wijn studeerde in de jaren 50 aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarna groeide hij uit tot een gevierd pianist in binnen- en buitenland. In 1976 maakte een verlamming aan zijn rechterhand een einde aan zijn carrière als concertpianist. Hij specialiseerde zich daarna in het pianospelen met alleen de linkerhand. Jan Wijn ontwikkelde zich tot een geliefde pianodocent en gaf les aan grote pianisten in spé als Ronald Brautigam, Hannes Minnaar, Wibi Soerjadi en Lucas en Arthur Jussen. Verder gaf hij masterclasses en was hij jurylid bij pianoconcoursen.

Wijn werd in 2009 benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. De gemeente Amsterdam kende hem vorig jaar de Frans Banninck Cocqpenning toe voor zijn grote artistieke en pedagogische verdiensten voor de internationale muziekwereld als hoofdvakdocent piano aan het Conservatorium van Amsterdam.

Onderdeel van

Bekijk ook eens