Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Prinses beatrix euyo ronald knapp 808x608

Prinses Beatrix te gast bij het concert van het European Union Youth Orchestra

ma 17 aug 2020 - 1 minuut leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden was zondagavond 16 augustus aanwezig bij het concert van het European Union Youth Orchestra (EUYO) in de Grote Zaal. Na afloop poseerde Prinses Beatrix, die de afgelopen jaren diverse concerten van het EUYO bezocht, met de jonge leden van het orkest op het podium van de Grote Zaal.

Prinses beatrix euyo ronald knapp 1903x660

European Union Youth Orchestra
Het European Union Youth Orchestra is het jeugdorkest van de Europese Unie. Het orkest is in 1976 opgericht ter bevordering van culturele samenwerking, eenheid en vriendschap onder Europese jongeren. Het biedt jonge getalenteerde musici de kans internationale ervaring op te doen in samenwerking met beroemde dirigenten en solisten. Elk jaar doen ruim 4000 jonge musici uit de Europese Unie auditie.

Metamorphose voor musici
Vanwege de uitbraak van het coronavirus kon het EUYO niet in de gebruikelijk samenstelling optreden. In plaats daarvan brachten dertig Nederlandse en in Nederland wonende of studerende musici en alumni van EUYO een aangepast programma. Zonder dirigent brachten zij onder meer Syrinx van Debussy en Metamorphosen van Richard Strauss ten gehore. Volgens altviolist Michiel Wittink die optreedt als de lokale orkestcoördinator: 'De Metamorphosen staan voor ons symbool voor de drastische levensverandering zoals wij die nu ervaren. Dit stuk te mogen spelen in Het Concertgebouw is geweldig. Het Concertgebouw is zo’n baken van cultuur, ooit ontstaan vanuit een droom van particulieren. Alles komt samen. Het wordt magisch.’

Concertstream via Facebook en de website
Het concert van het European Union Youth Orchestra maakte onderdeel uit van de BankGiro Loterij ZomerSessies. Een registratie van het concert zal op 19 augustus om 21.00 uur worden uitgezonden via YouTube, Facebook en de website van Het Concertgebouw.

Bekijk ook eens