Recept Turning East
di 1 aug 2017
Als voorproefje op het festival Turning East: een recept voor Gouden semolinacake met 'astha' en pistache van Nadia Zerouali en Merijn Tol!
Ingrediënten (voor 10-12 porties)
2 eieren - 150 ml zonnebloemolie - 150 ml yoghurt - 150 gr witte basterdsuiker - ½ tl zout - ½ sinaasappel (biologisch) - 1 el kurkuma - ½ el anijszaad - 300 gr fijne semolina + extra - 150 gr amandelmeel - ½ zakje bakpoeder - 1 el baksoda - 200 gr suiker - 2 el citroensap - stukje schil (ca. 5 cm) van sinaasappel (biologisch, zonder wit) - 1 à 2 el oranjebloesemwater - 100 gr gepelde groene pistachenoten - 100 gr cottage cheese - 100 gr ricotta - 100 gr mascarpone
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een lage vierkante ovenschaal in met wat olie (of gesmolten boter) en bestrooi lichtjes met wat semolina.
- Klop met een handmixer in een kom de eieren met de olie, yoghurt, suiker en zout dik en romig.
- Rasp de schil van een ½ sinaasappel boven de kom. Klop er met een garde de kurkuma, anijs, semolina en amandelmeel door. Voeg bakpoeder en baksoda toe.
- Verdeel het beslag over de bakvorm en bak in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar. Laat in de vorm een beetje afkoelen. Snijd in de bakvorm in vierkantjes of ruitjes. Laat compleet afkoelen.
- Breng de suiker met 200 ml water, het citroensap en de sinaasappelschil aan de kook. Laat op laag vuur in ca. 15 minuten inkoken tot een siroop. Breng op smaak met oranjebloesemwater (hoe meer, hoe uitgesprokener van smaak!).
- Maal de pistachenoten tot poeder.
- Roer voor onze ‘ashta’ de cottage cheese, ricotta en mascarpone door elkaar tot een romig korrelig geheel.
- Schep vlak voor het serveren een flinke dot ‘ashta’ op de cake, bestrooi met wat pistachepoeder en schenk er flink wat siroop over. Serveer direct. Lekker met Arabische koffie of thee.
Recept: Nadia Zerouali en Merijn Tol
Dit recept verscheen eerder in Het Concertgebouw Magazine, editie september/oktober/november 2017