Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Beethoven actueel maarten rijnen 1

Van 1 tot en met 9 november: Beethoven Festival Online

di 27 okt 2020 - 2 minuten leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Om het 250ste geboortejaar van Ludwig van Beethoven te vieren, organiseren Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest gezamenlijk een online festival. Tijdens het Beethoven Festival Online van 1 tot en met 9 november zullen alle symfonieën van Beethoven en zes nieuwe Beethoven Sessions worden gestreamd, met onder anderen violiste Simone Lamsma en pianist Boris Giltburg, het Van Baerle Trio, pianist Ronald Brautigam en verschillende ensembles uit het Concertgebouworkest.

Ook is er elke dag de talkshow Beethoven Talks, waarin presentator Floris Kortie (bekend van Podium Witteman) musici van het Concertgebouworkest interviewt over de verschillende symfonieën. In de podcast Praten over Muziek spreekt Gijs Groenteman uitgebreid met Ronald Brautigam over het werk van Beethoven, en de documentaire In Search of Beethoven werpt nieuw licht op werk en leven van een van 's werelds beroemdste componisten.

Naar de pagina over het festival

Beethoven 2020
Het Beethoven Festival Online is in twee weken tijd in nauwe samenwerking met de musici opgezet als alternatief voor het oorspronkelijk geplande Beethoven 2020 in Het Concertgebouw. Dat bestond onder meer uit live-uitvoeringen van symfonieën door gespecialiseerde orkesten waaronder het Orkest van de Achttiende Eeuw, alle pianoconcerten door het Concertgebouworkest met als solist Krystian Zimerman, pianosonates door Ronald Brautigam en andere kamermuziekuitvoeringen.

Het Beethoven Festival Online volgt de succesformule van het Mahler Festival Online dat tijdens de lockdown afgelopen mei een zeer geslaagd alternatief bleek voor het Mahler Festival 2020. De gestreamde Mahler-symfonieën door het Concertgebouworkest, documentaires en nieuwe concertstreams bereikten honderdduizenden muziekliefhebbers wereldwijd.

Het Beethoven Festival Online bestaat uit de volgende onderdelen:
- Streams van alle negen symfonieën van Beethoven door het Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer, uitgevoerd en opgenomen in 2013 en 2014
- Dagelijkse talkshow Beethoven Talks gepresenteerd door Floris Kortie
- Zes nieuwe Beethoven Sessions met kamermuziek van Beethoven
- De documentaire In search of Beethoven, vorig jaar in de Nederlandse bioscopen, die interviews bevat met onder anderen Riccardo Chailly, Janine Jansen en Frans Brüggen
- Vijf afleveringen uit de YouTube-serie #Beethoven250 van concertpianist en presentator Christiaan Kuyvenhoven

Naar de pagina over het festival

Onderdeel van

Bekijk ook eens