Ontdek
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
Persfoto 4

Zwarte componisten in de spotlight in nieuwe podcast 'Gemiste Sterren'

di 4 mei 2021 - 2 minuten leestijd - Tekst: Het Concertgebouw

Het Concertgebouw, 24classics en de NTR hebben het initiatief genomen voor een nieuwe podcast: Gemiste Sterren. In deze zesdelige serie gaan presentator Floris Kortie (bekend van NTR Podium Witteman) en Orville Breeveld (klassieke muziekkenner) op zoek naar onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek.

De podcast Gemiste Sterren is te beluisteren via nporadio4.nl en in je favoriete podcast-app.

Onderdeel van

Beluister de afleveringen

Aflevering 1 Chevalier de Saint George
Aflevering 2
Florence Price
Aflevering 3
Samuel Coleridge-Taylor
Aflevering 4
Julius Eastman
Aflevering 5
William Grant Still
Aflevering 6
George Walker

Waarom heeft men nauwelijks van deze zwarte componisten gehoord? Zouden zij niet een plek verdienen tussen de bekende namen als Mahler en Stravinsky op het balkon van Het Concertgebouw? Deze vragen legt Floris elke aflevering voor aan verschillende gasten zoals dirigent Kevin John Edusei en pianiste Djuwa Mroivili. Ook Concertgebouwdirecteur Simon Reinink mag de vraag beantwoorden of hij het niet tijd vindt voor een nieuwe naam in de componistengalerij van Het Concertgebouw.

In elke aflevering van 'Gemiste Sterren' staat één zwarte componist centraal. Bijvoorbeeld de Franse kolonel, schermkampioen, sterviolist, componist en dirigent Joseph Boulogne (1745-1799), beter bekend als Chevalier de Saint-Georges. Of wat te denken van de Amerikaanse pianiste en componiste Florence Beatrice Price (1887-1953). En ook de Pullitzer Price-winnaar George Walker (1922-2018). Muziekkenner Orville Breeveld vertelt over de componisten en hun werk. Floris Kortie interviewt verschillende gasten, bijvoorbeeld dirigent Kevin John Edusei die het werk van Samuel Coleridge-Taylor ten gehore bracht in Het Concertgebouw in 2019: 'Het is de hoogste tijd dat wij deze componisten hun eigen waarde toekennen.' Ook de jonge pianiste Djuwa Mroivili en violiste Julia Philippens van Fuse zijn te gast.

Het Concertgebouw nam samen met 24classics en de NTR het initiatief tot deze podcast. Orville Breeveld, muziekkenner en adviseur van Het Concertgebouw, is warm pleitbezorger van zwarte componisten: 'Er is zoveel wat mensen gewoon niet kennen dat zó mooi is! Je moet deze muziek gewoon horen. Het is ongelooflijk goed!' Maar hij is ook kritisch: ‘De muziek van zwarte componisten is veel te lang genegeerd, nu zie je een stroming met dirigenten en musici die deze muziek herontdekken en het een nieuw podium geven.'

Gemiste sterren tomek dersu aaron 1903x660

Bekijk ook eens