Podcast — 4 mei 2021 · 2 minuten leestijd

Zwarte componisten in de spotlight in nieuwe podcast 'Gemiste Sterren'

· tekst Het Concertgebouw , foto Tomek Dersu Aaron

Het Concertgebouw, 24classics en de NTR hebben het initiatief genomen voor een nieuwe podcast: Gemiste Sterren. In deze zesdelige serie gaan presentator Floris Kortie (bekend van NTR Podium Witteman) en Orville Breeveld (klassieke muziekkenner) op zoek naar onterecht vergeten zwarte componisten binnen de klassieke muziek. 

De podcast Gemiste Sterren is vanaf 6 mei te beluisteren via nporadio4.nl en in je favoriete podcast-app.

Deel dit artikel

Waarom heeft men nauwelijks van deze zwarte componisten gehoord? Zouden zij niet een plek verdienen tussen de bekende namen als Mahler en Stravinsky op het balkon van Het Concertgebouw? Deze vragen legt Floris elke aflevering voor aan verschillende gasten zoals dirigent Kevin John Edusei en pianiste Djuwa Mroivili. Ook Concertgebouwdirecteur Simon Reinink mag de vraag beantwoorden of hij het niet tijd vindt voor een nieuwe naam in de componistengalerij van Het Concertgebouw.

In elke aflevering van 'Gemiste Sterren' staat één zwarte componist centraal. Bijvoorbeeld de Franse kolonel, schermkampioen, sterviolist, componist en dirigent Joseph Boulogne (1745-1799), beter bekend als Chevalier de Saint-Georges. Of wat te denken van de Amerikaanse pianiste en componiste Florence Beatrice Price (1887-1953). En ook de Pullitzer Price-winnaar George Walker (1922-2018). Muziekkenner Orville Breeveld vertelt over de componisten en hun werk. Floris Kortie interviewt verschillende gasten, bijvoorbeeld dirigent Kevin John Edusei die het werk van Samuel Coleridge-Taylor ten gehore bracht in Het Concertgebouw in 2019: 'Het is de hoogste tijd dat wij deze componisten hun eigen waarde toekennen.' Ook de jonge pianiste Djuwa Mroivili en violiste Julia Philippens van Fuse zijn te gast.

Het Concertgebouw nam samen met 24classics en de NTR het initiatief tot deze podcast. Orville Breeveld, muziekkenner en adviseur van Het Concertgebouw, is warm pleitbezorger van zwarte componisten: 'Er is zoveel wat mensen gewoon niet kennen dat zó mooi is! Je moet deze muziek gewoon horen. Het is ongelooflijk goed!' Maar hij is ook kritisch: ‘De muziek van zwarte componisten is veel te lang genegeerd, nu zie je een stroming met dirigenten en musici die deze muziek herontdekken en het een nieuw podium geven.'

Orville Breeveld en Floris Kortie

Wij raden u aan om uw concertkaarten te bestellen via een andere browser. Gebruik hiervoor Chrome, Firefox, Safari, Edge of Internet Explorer versie 10 of hoger.