Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

100 jaar Simeon ten Holt in Het Concertgebouw

Viering 100ste geboortedag met uitvoering Canto ostinato op vier vleugels

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Simeon ten Holt (1923-2012) organiseert Het Concertgebouw een eerbetoon aan de Bergense componist. Op dinsdag 24 januari brengen Jeroen en Sandra van Veen samen met het debuterende Servische LP Duo een achthandige uitvoering van Canto ostinato. Van Veen is al dertig jaar ambassadeur van Ten Holts muziek: ‘De vrijheid en kleuren in dit stuk maken iedere uitvoering uniek. Deze muziek weet iedereen te raken.’.

Componist Simeon ten Holt en ‘de Canto’

Simeon ten Holt werd in 1923 geboren in het kunstenaarsdorp Bergen (NH). In datzelfde dorp ontwikkelde hij zich als componist onder de vleugels van Jacob van Domselaer. Hoewel zijn Canto ostinato in 1979 in première ging duurde het nog tot na zijn pensioen dat ‘de Canto’ een klassieke hit werd. Tegenwoordig is dit een van de populairste twintigste-eeuwse composities van Nederland. Voor de componist zelf was de compositie een breuk in zijn navolging van de toen dominante atonale componeerstijl: ‘Ik was een dor blad geworden. De verschraling was zo groot (…) dat ik het niet langer meer uithield en weer achter de piano kroop, en zo begon Canto te ontstaan. Het is de geschiedenis van mijn eigen lichaam. De sensualiteit van het leven ging weer meedoen.’

Jeroen van Veen over Canto ostinato

Pianist Jeroen van Veen is vanaf zijn studietijd al ambassadeur van de muziek van Ten Holt. Waar zijn docenten en platenlabels de muziek afwezen ging Van Veen ermee aan de slag. Zijn opnames verschenen bij diverse labels en in 2016 ontving hij hiervoor een bijzondere award omdat er meer dan 100.000 cd's waren verkocht met zijn versie van de Canto Ostinato. Een unicum in de klassieke muziek.

De Canto verveelt hem nooit: ‘De muziek heeft een ongekende vrijheid. Door de modulaire opbouw kan een uitvoering 30 minuten of zes uur duren. En bovendien: deze muziek raakt écht iedereen. Je kent het al voor je het hebt gehoord. Heel bijzonder!’ Hij voert de muziek bijna altijd samen met zijn partner Sandra van Veen uit: ‘Sinds onze kennismaking is dit ons stuk. Ik herinner me nog goed hoe we als twintigers uren hierop improviseerden. En ook tientallen jaren later blijft het ons elke uitvoering intens boeien.

De Canto ostinato wordt in Het Concertgebouw uitgevoerd op vier concertvleugels.

De Canto in Het Concertgebouw

De afgelopen tien jaar is er een heuse Canto-traditie in Het Concertgebouw ontstaan met een jaarlijkse uitvoering in januari. In 2013 was een bijzondere editie gepland in het bijzijn van Simeon ten Holt zelf. Helaas stierf hij twee maanden voor het concert. De avond werd een onvergetelijk eerbetoon aan de componist. Tien jaar later staat Het Concertgebouw op 24 januari 2023 wederom stil bij de nalatenschap van de Bergense componist. Jeroen en Sandra van Veen voeren samen met Sonja Lončar en Andrija Pavlović (LP Duo) een achthandige versie van de Canto ostinato uit.

Eeuwfeest Simeon ten Holt: Canto ostinato op vier piano's

dinsdag 24 januari 20.15 uur

Kaarten vanaf € 21 via www.concertgebouw.nl

Achtergrond

Lees een uitgebreide beschrijving van de muzikale structuur van de Canto ostinato in Preludium.

Bekijk de Empty Concertgebouw Session met Jeroen en Sandra van Veen die Canto ostinato uitvoeren.