Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

20 jaar Het Zondagochtend Concert

Concertgebouw, AVROTROS en Menzis vieren jubileum met concert, ontbijt en live-uitzending op Museumplein.

Op zondag 7 september viert Het Zondagochtend Concert zijn 20-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan vindt in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw een feestelijk concertprogramma plaats dat vanaf 10.00 uur ook live op groot scherm te volgen is op het Museumplein. Op het plein is ook een vriendelijk geprijsd Zondagochtend Ontbijt verkrijgbaar.

Het Jubileumconcert bestaat uit een feestelijk Frans programma met werken van Chausson en Ravel, uitgevoerd door violiste Liza Ferschtman en het Gelders Orkest onder leiding van chef-dirigent Antonello Manacorda.

Het Zondagochtend Concert wordt al 20 jaar georganiseerd door Het Concertgebouw en de AVRO en wordt sinds 2007 mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Menzis. De concerten worden sinds 1994 elke week rechtstreeks uitgezonden op Radio 4. Samen met het radioprogramma Spiegelzaal, uitgezonden voorafgaand aan het concert, behoort Het Zondagochtend Concert tot de best beluisterde programma’s van de zender.

Menzis is sinds 2007 sponsor van Het Zondagochtend Concert. De zorgverzekeraar maakt de concertreeks en de (maandelijkse) live-uitzending ervan in verzorgingstehuizen mede mogelijk vanuit de gedachte dat muziek een positieve bijdrage levert aan het welzijn en welbevinden van mensen. Voor het Museumpleinprogramma op 7 september nodigt Menzis 250 mantelzorgers uit voor het Zondagochtend Ontbijt en de live-uitzending op groot scherm. Menzis wil hiermee haar waardering tonen voor de bijdrage van mantelzorgers aan de zorg.

Het Zondagochtend Concert kwam in 1994 spontaan tot stand. De AVRO had plannen voor een bescheiden concertserie met de radio-orkesten. Op de vraag of er nog ruimte was in de overvolle programmering van Het Concertgebouw antwoordde toenmalig directeur Martijn Sanders min of meer als grap: “alleen op zondagochtend”. 20 jaar later is Het Zondagochtend Concert de best bezochte, breed geprogrammeerde klassieke concertserie in Nederland.

10.00-11.00 uur Live radio-uitzending vanuit Spiegelzaal met o.a. Lisa Jacobs (viool) en Carel Kraayenhof Ensemble. Tevens start ontbijt op Museumplein.
11.00-12.00 uur Het Zondagochtend Concert/live-uitzending op Museumplein.
12.00-14.00 uur Optredens op Museumplein door o.a. Sextet Arkovsky, Amsterdam Wind Quintet, Aurelia Saxofoon Kwartet en Ensemble Ludwig.

Foto: Liza Ferschtman / © Marco Borggreve

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en/of high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Koninklijk Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl