Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

210.000 bezoekers in 2020 | Nieuwe Empty Concertgebouw Sessions | Online cursus over requiems | Wekelijks concerten voor radio en online

Het jaar 2020 zou een feestjaar van Het Concertgebouw worden met onder andere het langverwachte Mahler Festival en het Beethovenjaar. Door de coronapandemie liep alles anders en was Het Concertgebouw in 2020 langer dan ooit gesloten.

210.000 bezoekers voor Het Concertgebouw in 2020 (2019: 750.000 bezoekers)

Het Concertgebouw startte 2020 voortvarend, met maar liefst 180.000 bezoekers voor 239 concerten in de eerste 2,5 maand voor de lockdown. Na de heropening op 1 juli presenteerde Het Concertgebouw de BankGiro Loterij ZomerSessies waarbij elk concert twee keer voor 350 bezoekers werd uitgevoerd én gestreamd. De 166 concerten in de zomer en in het nieuwe seizoen waren nagenoeg uitverkocht en trokken tot de tweede sluiting midden oktober in totaal 30.000 bezoekers. De bezoekerscijfers stokten zodoende bij 399 concerten en 210.000 fysieke bezoekers. Ter vergelijking: in 2019 trok Het Concertgebouw 750.000 bezoekers. Online wist Het Concertgebouw met verschillende initiatieven, waaronder de Empty Concertgebouw Sessions, miljoenen kijkers wereldwijd te bereiken.

De laatste ontwikkelingen rond het coronavaccin nopen tot een voorzichtig optimisme ondanks de huidige lockdown. Directeur Simon Reinink: 'Meer dan ooit merkten we de betrokkenheid van het publiek. Amsterdam, Nederland, het publiek mist Het Concertgebouw, die unieke ervaring van samen live muziek beleven. Men staat te trappelen en wij staan klaar. Zodra het mogelijk is zullen wij weer volop concerten organiseren!'.

Empty Concertgebouw Sessions januari: Winterreise, Canto Ostinato en bassist Dominic Seldis

De wekelijkse serie Empty Concertgebouw Sessions gaat in januari van start met twee klassiekers: Franz Schuberts Winterreise en Simeon ten Holts Canto Ostinato. Het Ragazze Quartet brengt de geliefde Winterreise samen met Martijn Cornet vanavond om 18.00 uur (14 januari) ten gehore in een speciaal arrangement voor strijkkwartet en bariton.

Op 21 januari presenteert Het Concertgebouw samen met AVROTROS een speciale 25ste editie van de Empty Concertgebouw Sessions in het kader van de 100ste aflevering van de populaire dagelijkse podcast ‘Kalm met Klassiek’. Presentator Ab Nieuwdorp gaat in gesprek met pianisten Jeroen en Sandra van Veen die daarna de Canto Ostinato van Simeon ten Holt zullen uitvoeren. De Empty Concertgebouw Session zal gratis te zien zijn via de website en social media-kanalen van Het Concertgebouw en Klassiek Online (AVROTROS). De opname zal ook in de podcast ‘Kalm met Klassiek’ te beluisteren zijn. Lees hier meer over de podcast Kalm met Klassiek.

Op 28 januari volgt contrabassist Dominic Seldis (bekend van het TV-programma Maestro). Samen met pianist Rembrandt Frerichs en percussionist Vinsent Planjer brengt de solo-bassist van het Concertgebouworkest een programma variërend van jazz tot klassiek.

De Empty Concertgebouw Sessions zijn elke donderdag 18.00 uur te zien via de website en social media-kanalen van Het Concertgebouw. De serie wordt mede mogelijk gemaakt door Van Lanschot Kempen en is ook te zien via de website van mediapartner Het Parool.

Nieuwe online cursus: Zing en beleef requiem

Na het succes van Zing en beleef kerst waarbij honderden deelnemers vanuit huis deelnamen aan de cursus van dirigent Hans Veldhuizen start in februari een nieuwe editie. Vanachter een vleugel in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw leidt hij de cursus. In vier avonden leren deelnemers over en zingen deelnemers mee met achtereenvolgens het requiem van Mozart, Brahms, Verdi en Fauré. De cursus start op 2 februari. Het is mogelijk om voor zowel losse avonden als de gehele serie kaarten te kopen voor € 15 per avond. Bezoek onze site voor meer informatie.

Wekelijks meerdere concerten voor radio, web en social media

Vanzelfsprekend is Het Concertgebouw tijdens de lockdown gesloten voor publiek, maar het is orkesten en ensembles wel toegestaan onder strikte protocollen samen te komen voor repetities en opnames voor radio, TV en online. Vanuit Het Concertgebouw zijn zodoende elke week meerdere concerten live te horen en te zien vanuit de Empty Concertgebouw Sessions, de NTR ZaterdagMatinee, het Concertgebouworkest en Het Zondagochtend Concert in samenwerking met AVROTROS. Daarnaast brengt ook het Nederlands Philharmonisch Orkest regelmatig concertstreams.