Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

30 jaar The Fugees: eerbetoon aan klassieke hiphop in het Concertgebouw

Classic Hiphop in Het Concertgebouw met o.a. Pete Philly, Giovanca, Pink Oculus, MC Melodee, The Cool Quest, Brainpower


In 1992 richtten Lauryn Hill, Wyclef Jean en Pras Michel de groep The Fugees op. Dertig jaar later is de Amerikaanse groep die bekend werd met hits als “Ready or Not”, “Fu-Gee-La” en “Killing me Softly With His Song” nog steeds enorm populair. Samen met het Re:Freshed Orchestra brengen onder anderen Pete Philly, Giovanca, Pink Oculus, Kenny B en Brainpower deze vierde editie van Classic Hiphop naar Het Concertgebouw. Kaarten voor Tribute to The Fugees zijn vanaf vrijdag 1 juli 10.00 uur te koop via de website van Het Concertgebouw.

The Fugees

Lauryn Hill, Wyclef Jean en Pras Michel vonden elkaar eind jaren ’80 als tieners in New Jersey. Ze creëerden een eclectische sound van hiphop, reggae, soul en R&B. Met hun tweede album The Score (1996) had de groep een onverwacht megasucces en won de groep een Grammy. Nummers als “Ready or Not”, “Fu-Gee-La” en “Killing me Softly With His Song” werden klassiekers. Vooral Lauryn Hill viel op als vrouwelijke rapper en zangeres. Ook de muziek van haar solo-carrière en die van Wyclef Jean zal nadrukkelijk aan bod komen bij het eerbetoon in Het Concertgebouw

Met teksten over persoonlijke kwesties was de stijl van The Fugees vernieuwend en een tegenhanger van de populaire gangstarap. De groep was schatplichtig aan voorgangers en gebruikte samples en covers van The Delfonix, Roberta Flack, A Tribe Called Quest, Enya, Kenny Rogers, The Moody Blues en zelfs Bob Marley. De Fugees hadden op hun beurt weer grote invloed op de pop en hiphop van de jaren negentig tot en met nu. De muziekstijl en het zwarte bewustzijn van de groep klinkt door in de muziek van bijvoorbeeld Kanye West, M.I.A., Black Eyed Peas, Kendrick Lamar, Drake en Beyonce.  De groep ging in 1997 na vijf jaar uit elkaar vanwege persoonlijke strubbelingen. Met name Lauryn Hill was vervolgens solo zeer succesvol met hits als “Doo Wop (That Thing)”, “Ex-Factor" en “Everything is Everything”, evenals Wyclef Jean met hits als "911”, Gone Till November” en “Guantanamera”.

Classic Hiphop in Het Concertgebouw

De afgelopen jaren presenteerde Het Concertgebouw meerdere tribute avonden gerelateerd aan hiphop. Na Jazzmatazz in 2018, NWA in 2019 volgde de uitgestelde Classic Hiphop Tribute to A Tribe Called Quest in het voorjaar van 2022. De concerten met een grote groep bekende Nederlandse hiphopartiesten begeleid door Re:Freshed Orchestra waren steevast uitverkocht. Met de Classic Hiphop weet Het Concertgebouw een nieuw publiek te bereiken: de volwassen hiphopliefhebber.

Rondom het concert: live radio, panelgesprek en afterparty

Net als bij Classic Hiphop Tribute to A Tribe Called Quest sluiten muziekplatform Legacy of Music, radiostation Sublime en BRAL Podcast aan als partners. Beat Rhymes And Life (BRAL) podcast zal voorafgaand een speciale podcast produceren over The Fugees. Legacy of Music presenteert voorafgaand aan het concert een panelgesprek met hiphopkenners over The Fugees. Radiostation Sublime zal live vanuit Het Concertgebouw uitzenden. De avond wordt afgesloten met een afterparty in de Entreehal.

Classic Hiphop: Tribute to The Fugees

Dinsdag 29 november 2022 

Het Concertgebouw

Kaarten vanaf 1 juli 10.00 uur te koop via concertgebouw.nl/classichiphop

Brainpower
Gery Mendes
Gin Dutch
Giovanca
Kenny B
Kiddo Cee
Mc Melodee
Pete Philly
Pink Oculus
Rachell Melanie
The Cool Quest

The Re:Freshed Orchestra

Partners: Legacy of Music, SONY Music, Sublime, BRAL Podcast, Twist Agency, Paradox BV.