Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Anoushka Shankar in Het Concertgebouw

Exclusief concert in Nederland op 16 april 2024

Logo

Anoushka Shankar treedt op dinsdag 16 april 2024 op in Amsterdam. Het is het enige concert in Nederland van de uitzonderlijke meestersitarist en componist, dochter van de legendarische Ravi Shankar. Zij neemt vier van de beste muzikanten uit de Londense muziekscene mee naar de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Daar brengen ze muziek van haar recent uitgebrachte mini-album, naast grondig opgeschudde juweeltjes van haar eerdere albums, waaronder het vorig jaar voor een Grammy genomineerde live-album Between Us.... De kaartverkoop voor het concert is gestart via de website van Het Concertgebouw.

Uitzonderlijke instrumentalist, producer, filmcomponist, gepassioneerde activist voor vrouwen- en vluchtelingenrechten, genreoverstijgend artiest in muziek van toen en nu, akoestisch en elektrisch: Anoushka Shankar is het allemaal. Bovendien is ze de eerste vrouw die het British House of Commons Shield kreeg en de eerste Indiase muzikant die genomineerd werd voor een Grammy Award. In totaal veroverde ze niet minder dan 9 nominaties.

Met haar prachtige sitarspel verlegt Anoushka Shankar de grenzen tussen Indiase en westerse muziek, net als haar vader Ravi Shankar. Anoushka groeide op tussen de sitarklanken. In het huis van haar vader, 'Pandit' Ravi Shankar (1920-2012) - een musicus zonder wie de twintigste-eeuwse muziek eenvoudigweg niet zou zijn geweest wat het geworden is - waren altijd muzikanten aanwezig: lerend, repeterend, improviserend, of gewoon muzikale spelletjes spelend aan de eettafel. Op haar negende pakte Anoushka de sitar - en Indiase klassieke muziek - op, intensief begeleid door haar vader. Tijdens haar tienerjaren tourde ze met haar vader de hele wereld over. Ondertussen ontwikkelde ze haar eigen muzikale wereld, waarin ze parallellen vindt tussen de meditatieve, introspectieve kwaliteiten van Indiase klassieke muziek en de extatische ontlading van de dansvloer.

Londens Topkwintet

Het kwintet van Anoushka Shantar bestaat naast haarzelf op sitar uit vier van de beste musici uit de Londense muziekscene: Arun Ghosh (klarinet), Sarathy Korwar (drummer/componist), Pirashanna Thevarajah (percussie) en Tom Farmer (bas). Ze brengen muziek van haar onlangs uitgebrachte mini-album, naast grondig opgeschudde juweeltjes van eerdere albums, waaronder het vorig jaar voor een Grammy genomineerde live-album Between Us....


Anoushka Shankar

De Shankars in Het Concertgebouw

Anoushka Shankar trad al eerder op in het Concertgebouw: in 2000 deelde zij het podium van de grote zaal met haar vader Ravi Shankar, die al sinds 1957 - ver voordat The Beatles een ongekende wereldster van hem maakten - een graag geziene gast was in Het Concertgebouw. Over haar rol in dat concert in 2000 schreef Saskia Bosch destijds in Trouw:

'(...) zijn achttienjarige dochter Anoushka Shankar (...) toonde voor de pauze aan over al even snelle vingers te beschikken als haar vader, zodat het soms leek alsof er twee sitars klonken. Bovendien demonstreerde zij dat het ook zonder gebruik van een hasjpijpje mogelijk was in hogere sferen te raken. Haar sitarspel, soms peinzend tokkelend, dan weer razend ratelend, deed de luisteraar wegdromen bij beelden van zachtroze paleizen en vijvers vol geurende lotusbloemen.

Anoushka Shankar

16 april 2024, 20.15 uur

Kaarten vanaf € 39 nu verkrijgbaar via de website van Het Concertgebouw.