Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Astronaut, filosoof en meubelontwerper in nieuwe serie Scherpdenkers

Filmmaker Martin Koolhoven, astronaut André Kuipers, socioloog en voormalig directeur van het CPB Paul Schnabel, filosoof Stine Jensen en meubelontwerper Piet Hein Eek zullen invulling geven aan een reeks bijzondere avonden in Muziekgebouw Eindhoven en Het Koninklijk Concertgebouw.

Scherpdenkers brengt gesproken woord en muziek samen in één avondprogramma.Tijdens een aflevering geeft een autoriteit in zijn of haar vakgebied een lezing van een half uur over een zelfgekozen thema. Daarna volgt een concert met avontuurlijke muziek die daarop aansluit. Na afloop kan worden nagepraat en -geborreld in de foyer. Het concert heeft geen pauze.

In het eerste Scherpdenkersconcert staat filmmaker Martin Koolhoven centraal, bekend van de succesvolle speelfilm Oorlogswinter. Martin Koolhoven zal spreken over de rol die muziek speelt bij het opbouwen van spanning in een film. Ensemble Klang laat nieuwe filmmuziek horen bij enkele bekende scènes uit Alfred Hitchcocks meesterwerk Psycho. Filmcomponist Bernard Herrmann legde met zijn muziek bij deze legendarische film uit 1960 het fundament voor onze hedendaagse filmbeleving.

Scherpdenkers is een samenwerking tussen Muziekgebouw Eindhoven en Het Concertgebouw.
www.muziekgebouweindhoven.nl
www.concertgebouw.nl

Scherpdenkers in 2013/2014:
Martin Koolhoven / Ensemble Klang – 12 sep Eindhoven, 14 sep Amsterdam
André Kuipers / Ralph van Raat, piano – 14 nov Eindhoven, 15 nov Amsterdam
Paul Schnabel / Nederlands Blazers Ensemble – 5 feb Amsterdam, 6 feb Eindhoven
Stine Jensen / Spinvis en Nederlands Kamerkoor – 12 mrt Amsterdam, 13 maart Eindhoven
Piet Hein Eek / Henk Neven, bariton – 20 mei Amsterdam, 21 mei Eindhoven


Martin Koolhoven /foto:Joshua Rood

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl
_________________________________________________________________________________________________
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478/06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl