Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Bernard Haitink dirigeert Mahler, Wagner en Mozart

Chamber Orchestra of Europe terug in Amsterdam

Op woensdag 15 en vrijdag 17 november treedt dirigent Bernard Haitink samen met het Chamber Orchestra of Europe op in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Na diverse eerdere succesvolle samenwerkingen wijden de musici zich nu aan delen uit Mahlers Des Knaben Wunderhorn, de Wesendonck-Lieder van Wagner en twee symfonieën van Mozart. Dirigent en orkest laten zich bijstaan door drie solisten van formaat: op woensdag sopraan Anna Lucia Richter en bariton Hanno Müller-Brachmann. Op vrijdag soleert sopraan Eva-Maria Westbroek.

Bernard Haitink geeft al ruim zestig jaar lang leiding aan ’s werelds meest vooraanstaande symfonieorkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het London Philharmonic Orchestra en het Chicago Symphony Orchestra. Ook was hij lange tijd verbonden aan de Royal Opera Covent Garden en de Glyndebourne Festival Opera. Samen met het Chamber Orchestra of Europe is Haitink al voor het zevende seizoen op rij te gast in Het Concertgebouw. In voorgaande projecten stonden onder meer Beethoven, Brahms en Schumann centraal.

Het Chamber Orchestra of Europe, in 1981 opgericht door een groep musici uit het European Union Youth Orchestra, is een uniek grensoverschrijdend samenwerkingsverband van topmusici uit zo’n vijftien landen. De uitvoeringen door het gezelschap worden sinds de oprichting steevast beoordeeld als verrassend, bezield en van zeer hoog niveau. Het orkest onderhoudt nauwe banden met Bernard Haitink, Yannick Nézet-Séguin en András Schiff en werkte ook vaak met wijlen Claudio Abbado en Nikolaus Harnoncourt.

Bernard Haitink en het Chamber Orchestra of Europe omringen zich met de beste solisten. Op 15 november zingen sopraan Anna Lucia Richter en bariton Hanno Müller-Brachmann delen uit Mahlers Des Knaben Wunderhorn. De liederen variëren van humoristisch en ironisch tot diep ernstig en tragisch.

Twee dagen later vertolkt sopraan Eva-Maria Westbroek Wagners Wesendonck-Lieder. Volgens Bernard Haitink horen we daarin de introverte Wagner, geïnspireerd door gedichten van Mathilde Wesendonck, op wie Wagner heimelijk verliefd was.

Beide concertavonden worden afgesloten met een symfonie van Mozart.

Chamber Orchestra of Europe
Bernard Haitink - dirigent
Anna Lucia Richter - sopraan
Hanno Müller-Brachmann - bariton
Mahler - delen uit ‘Des Knaben Wunderhorn’
Mozart - Symfonie nr. 36 in C, ‘Linzer’

Chamber Orchestra of Europe
Bernard Haitink - dirigent
Eva-Maria Westbroek - sopraan
Mozart - Symfonie nr. 35 in D, ‘Haffner’
Wagner - Wesendonck-Lieder
Mozart - Symfonie nr. 38 in D, ‘Praagse’

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl