Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Bernard Haitink dirigeert Schumann-cyclus met topsolisten

Chamber Orchestra of Europe hele week in residence in Het Concertgebouw

Op woensdag 11, vrijdag 13 en zondag 15 november komen dirigent Bernard Haitink en het Chamber Orchestra of Europe samen naar Het Koninklijk Concertgebouw. Een hele week bivakkeren dirigent en orkest in Amsterdam voor uitvoeringen van de mooiste orkestwerken van Robert Schumann. Op elke concertavond laten zij zich vergezellen door een gelauwerde solist: violiste Isabelle Faust (11 nov), cellist Gautier Capuçon (13 nov) en pianist Murray Perahia (15 nov). Na Beethoven en Brahms is Schumann de derde componist aan wie Haitink en de zijnen een hele concertreeks wijden.

Tegen de BBC zei Bernard Haitink dat de orkestwerken van Schumann vaak worden onderschat en niet begrepen. Dirigent en orkest willen met hun Schumann-cyclus de romantische componist recht doen. Niet alleen voeren zij Schumanns vier symfonieën en andere orkestwerken uit, ook staan er drie soloconcerten op het programma.

Bernard Haitink gaf zestig jaar leiding aan ’s werelds beste symfonieorkesten, zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, het London Philharmonic Orchestra, de Staatskapelle Dresden en het Chicago Symphony Orchestra. Ook verbond hij zich aan de Royal Opera Covent Garden en de Glyndebourne Festival Opera. Sinds enkele jaren werkt Haitink samen met het Chamber Orchestra of Europe, dat hij ‘het grootste geschenk van de nadagen van mijn carrière’ noemt.

Het Chamber Orchestra of Europe, in 1981 opgericht, is een uniek grensoverschrijdend samenwerkingsverband van topmusici uit zo’n vijftien landen. Van 2007 tot 2013 was het orkest cultureel ambassadeur van de Europese Unie. Het Chamber Orchestra of Europe en Bernard Haitink waren eerder samen te gast in de Grote Zaal: in november 2013 en november 2014 waren zij in Amsterdam voor hun Brahms-cyclus met de solisten Janine Jansen, Renaud en Gautier Capuçon en Emanuel Ax.

Schumann-programma van het Chamber Orchestra of Europe en Bernard Haitink in de Grote Zaal:

Woensdag 11 november
Solist: Isabelle Faust - viool
R. Schumann - Ouverture, Scherzo en Finale
R. Schumann - Vioolconcert in d
R. Schumann - Derde symfonie ‘Rheinische’

Vrijdag 13 november 2015
Solist: Gautier Capuçon - cello
R. Schumann - Eerste symfonie ‘Frühling’
R. Schumann - Celloconcert in a
R. Schumann - Vierde symfonie

Zondag 15 november 2015
Solist: Murray Perahia - piano
R. Schumann - Ouverture ‘Manfred’
R. Schumann - Pianoconcert in a
R. Schumann - Tweede symfonieHet Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl
---
Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl