Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Boston Symphony Orchestra na 17 jaar terug in Amsterdam

Chef Andris Nelsons sluit Europa-tournee af in Concertgebouw

Na 17 jaar afwezigheid is het fameuze Boston Symphony Orchestra op maandag 17 september terug in Amsterdam. Daar sluit het orkest zijn Europese tournee af met een concert in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Onder chef Andris Nelsons speelt het orkest Sjostakovitsj' Vierde symfonie en, samen met violiste Baiba Skride, Bernsteins Serenade.

Het Boston Symphony Orchestra behoort, naast de grote symfonieorkesten uit New York, Chicago, Philadelphia en Cleveland, tot de ‘big five’ –de vijf beste orkesten van de Verenigde Staten. Het in 1881 opgerichte orkest heeft een rijke historie en staat sinds 2011 onder leiding van de Letse chef-dirigent Andris Nelsons. Sinds begin dit jaar staat Nelsons ook aan het roer van het Gewandhausorchester Leipzig.

Voor de pauze soleert de Letse violiste Baiba Skride, begeleid door het BSO, in Leonard Bernsteins ode aan de liefde Serenade. Bernstein, die deze maand 100 jaar geleden werd geboren, was lange tijd nauw verbonden met het orkest. De uitvoering van Serenade is een eerbetoon aan de uitzonderlijke musicus die Bernstein was.

Andris Nelsons kan naar eigen zeggen niet zonder de componist Sjostakovitsj. ‘In zijn muziek voel je de extreme kracht van een uiterst kwetsbaar mens’, zegt hij over hem. In zijn intense Vierde symfonie verwerkte Sjostakovitsj naar eigen zeggen ‘grote ideeën en grote hartstocht’, inclusief alle strijd die daar, ook in zijn persoonlijk leven, bij hoorde. Momenteel nemen Nelsons en het Boston Symphony Orchestra alle vijftien symfonieën van Sjostakovitsj op.

Maandag 17 september 2018, Grote Zaal 20.15 uur
Boston Symphony Orchestra
Andris Nelsons – dirigent
Baiba Skride – viool
Bernstein – Serenade
Sjostakovitsj – Vierde symfonie

Foto: Andris Nelsons ©Marco Borggreve

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---