Pers
 1. Zoeken
 2. Concerten
 3. Menu
 4. Inloggen

Classic Hiphop in Het Concertgebouw: Tribute to A Tribe Called Quest op 17 maart

Eerbetoon aan New Yorkse pioniers van de alternative hiphop

Logo

Het Concertgebouw brengt in samenwerking met muziekplatform Legacy of Music en radiostation Sublime een eerbetoon aan één van de meest invloedrijke en innovatieve groepen uit de hiphopgeschiedenis: A Tribe Called Quest. De groep werd in 1985 opgericht door vier vrienden uit New York: Q-Tip, Phife Dawg, Ali Shaheed Muhammad en Jarobi White. De tribe bracht alternative hiphop met invloeden uit de jazz en maatschappelijk geëngageerde teksten. Klassiekers als ‘Can I kick it?‘, 'Scenario' en ‘Electric Relaxation’ zullen op 17 maart ten gehore worden gebracht in de Grote Zaal door onder andere Pete Philly, Postmen, Kris Berry en Brainpower. Zoals altijd bij Classic Hiphop in de Grote Zaal begeleid door Re:Freshed Orchestra. Kaarten zijn vanaf vandaag te koop via de website van Het Concertgebouw.

A Tribe Called Quest

Uit de New Yorkse buurten Queens en Brooklyn vormden Q-Tip, Phife Dawg Ali Shaheed Muhammad en Jarobi White in 1985 samen A Tribe Called Quest. Vanwege hun eigenzinnige, artistieke aanpak met jazz-samples en laidback grooves groeiden ze uit tot één van de meest legendarische groepen uit de hiphop. Met hun teksten over actuele, sociale onderwerpen zoals ongelijkheid en consumentisme vormden ze een tegenhanger voor de destijds populaire gangstarap, samen met gelijkgestemden als de Jungle Brothers, Queen Latifa en De La Soul. Hun albums The Low End Theory en Midnight Marauders worden beschouwd als klassiekers in het hiphopgenre.

Invloed op het hiphopgenre: Pete Philly en Brainpower over A Tribe Called Quest

Dat A Tribe Called Quest baanbrekend was voor de hiphop is te merken aan vele grootheden uit het genre die zich door de groep hebben laten inspireren, zoals Pharrell Williams, Kanye West, Pusha T, Andre 3000 van OutKast en Questlove van The Roots. Ook voor Nederlandse artiesten is de groep van groot belang geweest. Brainpower: ‘ATCQ maakt deel uit van mijn muzikale DNA. Het was een unieke groep van de drie verschillende leden, die één ijzersterk geheel vormden door tijdloze kwaliteit: warme sounds, harde drums, good vibes en eerlijke lyrics….’

Pete Philly groeide op met de muziek van A Tribe Called Quest: ‘Tribe was één van de Native Tongue hiphopgroepen die mij de ruimte gaf om als artiest te spelen met mijn kracht en zachtaardigheid. Het ene hoefde niet in te leveren voor het andere. De definitie van alfaman werd daardoor minder eenzijdig en karikaturaal. Muzikaal uitte zich dat in hoe hard en tegelijkertijd warm hun beats zijn.”

Classic Hiphop in Het Concertgebouw

Jaarlijkse vindt er onder de noemer Classic Hiphop een ode aan een legendarische hiphopgroep plaats in Het Concertgebouw. Het Concertgebouw is een muziektempel voor alle genres. Van de legendarische pop- en jazznachtconcerten in de jaren ’50 en ’60 tot en met nieuwe tradities zoals de Classic Hiphopconcerten. Met veel belangstelling werden eerdere tributes voor Jazzmataz en N.W.A. georganiseerd onder begeleiding van Re:Freshed Orchestra. Na de ‘coronabreak’ zet de classic hiphop-traditie zich voort met een eerbetoon aan A Tribe Called Quest. Legacy of Music en Sublime scharen zich achter dit eerbetoon, rondom het concert zullen zij samen een voorprogramma en afterparty verzorgen.


Tribute to A Tribe Called Quest

Classic Hiphop @ Concertgebouw

Do 17 maart 2022 / Grote Zaal 20.15 uur

Kaarten vanaf € 29 via www.concertgebouw.nl

 • Re:Freshed Orchestra o.l.v. Alexander van Popta
 • Brainpower
 • Kris Berry
 • MC Melodee
 • Pete Philly
 • Postmen
 • Raymzter

Dit is een samenwerking van Het Concertgebouw, Legacy of Music, Sony Music, Sublime & Twist Agency.