Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Concertgebouw bereikt nieuw publiek met participatieprogramma Tempel zonder Drempel

Tempel zonder Drempel, het vierjarige participatieproject van Het Concertgebouw, heeft tussen 2008 en 2012 ruim 36.000 nieuwe bezoekers bereikt. Dat maakte Het Concertgebouw vandaag bekend. Ook werden de resultaten gepresenteerd van een publieksonderzoek dat gedurende de gehele looptijd van het programma jaarlijks heeft plaatsgevonden. Belangrijkste conclusie uit dit onderzoek is dat de afgelopen vier jaar duizenden bezoekers/deelnemers meer en actiever muziek zijn gaan maken. Dit toont aan dat het actief stimuleren van cultuurparticipatie werkt. Het onderzoek is verschenen in een publicatie die tijdens een bijeenkomst voor professionals uit het veld werd gepresenteerd.

Bij de start van Tempel zonder Drempel in 2009 heeft Het Concertgebouw zich onder andere laten inspireren door de jarenlange ervaring die in Groot-Brittannië is opgedaan met ‘community programs’. Dit leidde tot de ontwikkeling van verschillende participatieprogramma’s van Het Concertgebouw voor amateurmusici, workshops op locatie en meezingconcerten voor volwassenen en kinderen.

Diverse projecten uit Tempel zonder Drempel krijgen in 2013 een ‘zelfstandig’ vervolg, zoals het project Zing met ons mee. Op 25 maart 2013 zingen kinderen op bijna 1000 kleuterscholen in heel Nederland mee met liedjes van Annie M.G. Schmidt. Dit gebeurt tijdens een concert in de Kleine Zaal dat die dag als livestream te volgen zal zijn via de website van Het Concertgebouw.

Tempel zonder Drempel is het eerste grootschalige participatieprogramma in Nederland dat zo breed door fondsen is gedragen. Tempel zonder Drempel is financieel mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, VandenBroek Foundation, Triodos Foundation, Prins Bernhard Cultuurfonds, SNS Reaal Fonds, Zabawas, Fonds voor Cultuurparticipatie, Het Concertgebouw Fonds, The Maurice Amado Foundation, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Thurkowfonds, Hendrik Muller Fonds.


Noot voor de redactie: Voor toezending van het boekje met onderzoeksresultaten Tempel zonder Drempel of meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl