Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Concertgebouw Jazz Award 2015 naar Henk Meutgeert

De Concertgebouw Jazz Award 2015 is toegekend aan Henk Meutgeert. Op zondag 16 augustus 2015 krijgt de oprichter van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) de prijs uitgereikt bij het concert ‘Riffs ’n Rhythms’ tijdens de Robeco SummerNights. Henk Meutgeert leidt dit concert met hoogtepunten uit 18 jaar JOC met zijn muzikale vrienden Deborah Brown, Georgie Fame, Benjamin Herman, Ferdinand Povel, Jesse van Ruller, Peter Beets en Dennis Mackrel. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Concertgebouw Jazz Award dat de prijs naar een Nederlander gaat.

De Concertgebouw Jazz Award is een oeuvreprijs voor een internationaal vermaarde jazzmusicus. De prijs wordt uitgereikt tijdens een concert dat de winnaar geeft in Het Concertgebouw. Eerder werd de Concertgebouw Jazz Award toegekend aan Bobby McFerrin (2014), Dianne Reeves (2011), Sonny Rollins (2010), Toots Thielemans (2009), Herbie Hancock (2008), Wayne Shorter (2007), Eddie Palmieri (2006), Benny Golson (2005), Chick Corea (2004), Elvin Jones (2003) en George Coleman (2002).

Bandleider, pianist en arrangeur Henk Meutgeert stond aan de wieg van het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, de naam die de toenmalige bigband van Henk Meutgeert in 1999 kreeg. Decennialang heeft de muzikaal leider samengewerkt met de groten der aarde in de wereld van de jazz. Hij deelde het podium met George Coleman, Toots Thielemans, Chick Corea en talloze andere jazzlegendes. Vele internationale successen en onderscheidingen heeft Henk Meutgeert samen met het orkest mogen ontvangen. In april 2014 trad de voorman terug als muzikaal leider van het JOC, maar als gastdirigent en arrangeur is hij nog aan het orkest verbonden.

Foto: Henk Meutgeert/ © Ronald Knapp
---
Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl
---
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Koninklijk Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl