Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Concertgebouw.nl presenteert live-stream concert Gustavo Dudamel

Via concertgebouw.nl kunnen muziekliefhebbers op donderdag 28 juni 20.15 uur wereldwijd gratis en rechtstreeks het concert beleven dat het Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela geeft in de Grote Zaal van Het Concertgebouw. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Gustavo Dudamel.

Met de live-registratie onderstreept Het Concertgebouw zijn missie om als toonaangevende concertzaal (klassieke) muziek toegankelijk en beschikbaar te maken voor een breed publiek.

De live-stream wordt gerealiseerd vanuit een nieuwe, permanente regiestudio in Het Concertgebouw. Daar worden 8 op afstand bestuurbare full HD-camera’s aangestuurd die kwalitatief hoogstaande beeld- en geluidopnamen kunnen maken in zowel Grote- als Kleine Zaal. Het Concertgebouw is hiervoor een strategische samenwerking aangegaan met Polycast, een bedrijf gespecialiseerd in innovatieve opnametechnieken op het gebied van beeld en geluid.
De regie van deze eerste live-stream is in handen van de NTR.

De live-stream van 28 juni vindt plaats als opmaat naar 2013, het jaar waarin Het Concertgebouw 125 jaar bestaat. Met ingang van het Jubileumjaar zal de concertzaal op reguliere basis live-concertregistraties realiseren, zoals die van een reeks Jubileumconcerten. De AV-infrastructuur om deze streaming mogelijk te maken wordt financieel mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. De BankGiro Loterij is in 2013 Jubileumpartner van Het Concertgebouw.

Behalve het avondconcert van 28 juni (20.15 - 22.40 uur CET) zal ook de generale repetitie overdag (12.00 - 13.00 uur CET) live te volgen zijn via concertgebouw.nl. Deze generale wordt bijgewoond door 1000 leerlingen van scholen uit heel Nederland (primair- en voortgezet onderwijs). Na afloop mogen de leerlingen, die zelf allemaal een muziekinstrument bespelen, tijdens een meet & greet vragen stellen aan de orkestleden.

Het Simón Bolívar Symphony Orchestra of Venezuela, waarmee chef-dirigent Gustavo Dudamel wereldwijd furore maakt, komt voort uit het Venezolaanse muziekeducatieprogramma El Sistema. Het orkest, bestaande uit 150 jonge musici, treedt voor het eerst in Nederland op en voert twee werken uit: Rituales Amerindios (2008) van Esteban Benzecry en Eine Alpensinfonie (1915) van Richard Strauss.

Behalve via live-stream is het slotconcert van 28 juni ook te zien via andere kanalen. In het Oosterpark staat een groot scherm waarop het concert live wordt vertoond. Later op de avond zenden NTR en VPRO het concert op televisie uit (Nederland 2, 23.35 uur). Het concert is een coproductie van Het Concertgebouw en het Holland Festival.