Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Concertgebouw pakt voedselverspilling en CO2-uitstoot radicaal aan

Simon Reinink neemt eerste exemplaar rapport The Green Quest in ontvangst.

Amsterdam – 57% reductie van CO2-uitstoot en 20% minder voedselverspilling in de komende vijf jaar. Dat zijn twee haalbare resultaten bij een effectieve uitvoering van het duurzaamheidsrapport dat The Green Quest vandaag heeft gepresenteerd in Het Koninklijk Concertgebouw. Mark Beumer, projectmanager van The Green Quest, overhandigde het eerste exemplaar van het rapport aan Concertgebouwdirecteur Simon Reinink.

Zes duurzaamheidsexperts stelden de adviezen op in het kader van The Green Quest, een zoektocht naar oplossingen om bedrijven groener, duurzamer en winstgevender te maken. Het rapport biedt perspectieven voor heel ondernemend Nederland, in het bijzonder voor bedrijven in de kunstensector.

Om ideeën te kunnen omzetten in tastbare resultaten heeft het Green Team 16 concrete, financieel haalbare adviezen geformuleerd. Deze variëren van geavanceerde klimaatbeheersing tot zuiniger led-verlichting, en van innovatieve leasecontracten tot gedragsverandering bij de eigen medewerkers. Algemeen directeur van Het Concertgebouw Simon Reinink is enthousiast over de inhoud van het rapport: "We hadden ons ten doel gesteld de komende vijf jaar de CO2-uitstoot met 40% te verminderen. Nu blijkt zelfs een hoger percentage haalbaar te zijn, bijvoorbeeld door een uitgekiend klimaatsysteem in onze Grote Zaal toe te passen. Middelen en mogelijkheden optimaal benutten is een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsfilosofie. De adviezen uit dit rapport passen uitstekend binnen een planning die jaren vooruitkijkt."

Uitwerking en realisatie van adviezen uit het eindrapport worden financieel mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij, in 2013 Jubileumpartner van Het Concertgebouw. Tot en met 2017 draagt de BankGiro Loterij 500.000 euro per jaar bij aan de (infrastructurele) investeringen die Het Concertgebouw zal doen om een optimaal duurzaamheidsresultaat te realiseren.

The Green Quest is een initiatief van Het Financieele Dagblad en BNR Nieuwsradio in samenwerking met Cofely en GDF SUEZ Energie Nederland. Het Green Team van duurzaamheidsexperts dat het eindrapport heeft opgesteld bestaat uit Urgenda-directeur Marjan Minnesma, duurzaam ondernemer Maurits Groen, Nudge-directeur Jan van Betten, VN-jongerenvertegenwoordiger Ralien Bekkers, energiedeskundige Marieke van der Werf, hoofdredacteur duurzaambedrijfsleven.nl Mark Beumer en Jeffrey Prins van Stichting DOEN.

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---


Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Koninklijk Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl