Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Concertgebouw Prijs voor Sir John Eliot Gardiner

De Concertgebouw Prijs is toegekend aan Sir John Eliot Gardiner. De wereldberoemde Engelse dirigent en koorleider ontvangt de prijs op dinsdag 19 januari 2016 tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Gardiner krijgt de onderscheiding vanwege de belangrijke bijdrage die hij over een langere periode heeft geleverd aan het artistieke profiel van de Amsterdamse concertzaal.

Sir John Eliot Gardiner is een van de meest productieve Britse dirigenten van deze tijd. Hij wordt gezien als een sleutelfiguur in de ontwikkeling van de historische uitvoeringspraktijk, van de vroege Barok tot en met de twintigste eeuw. Hij is oprichter en artistiek directeur van The Monteverdi Choir, de English Baroque Soloists en het Orchestre Révolutionnaire et Romantique. Daarnaast is hij een veelgevraagd operadirigent en gastdirigent bij grote internationale orkesten.
Op 22 maart 2016 leidt Sir John Eliot Gardiner in de Grote Zaal een uitvoering van Bachs Matthäus-Passion door solisten, The Monteverdi Choir en de English Baroque Soloists.

Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw: “Sir John Eliot Gardiner heeft al decennialang een warme muzikale relatie met Het Concertgebouw. Tot op de dag van vandaag is hij een graag geziene gast in Amsterdam, vaak samen met zijn eigen, onovertroffen Monteverdi Choir.”
De Concertgebouw Prijs, die op 19 januari 2016 voor de negende keer wordt uitgereikt, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. Eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010) , Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013) en Yo-Yo Ma (2014).

De Concertgebouw Prijs bestaat uit een plastiek en een permanente vermelding van de laureaat op een plaquette in de gang nabij de solistentrap van de Grote Zaal.

Foto: Sir John Eliot Gardiner (©Sim Canetty Clarke)

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Koninklijk Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl