Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Concertgebouw Prijs voor Yo-Yo Ma

De Concertgebouw Prijs is toegekend aan Yo-Yo Ma. De wereldberoemde cellist ontvangt de prijs op dinsdag 9 september 2014 tijdens een feestelijk galadiner in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Yo-Yo Ma krijgt de onderscheiding vanwege de belangrijke bijdrage die hij over een langere periode heeft geleverd aan het artistieke profiel van Het Concertgebouw.

Yo-Yo Ma behoort internationaal tot de meest geliefde en avontuurlijke musici van zijn tijd. Zijn carrière typeert zich door een niet aflatende zoektocht naar onverwacht repertoire en vernieuwende kruisbestuivingen tussen stijlen en tradities.
In 1998 startte Yo-Yo Ma het Silk Road Project, dat de culturele, artistieke en intellectuele tradities langs deze oude handelsroute verkent.Sindsdien werden er meer dan zestig nieuwe werken speciaal voor het Silk Road Ensemble geschreven. Op 10 september 2014 geeft het gezelschap voor het eerst sinds het Zijderoute Festival van 2002 weer een concert in Amsterdam.
Op 25 april van dit jaar treedt Yo-Yo Ma op in de Grote Zaal met pianiste Kathryn Stott, met wie hij al sinds 1985 een muzikaal duo vormt.

Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw: “Al sinds het begin van zijn rijke muzikale loopbaan heeft Yo-Yo Ma een innige band met Het Concertgebouw. Het was dan ook geen toeval dat hij in seizoen 1992/1993 als allereerste musicus werd uitgenodigd een Carte Blanche samen te stellen. Het betekende de bevestiging van een warme muzikale relatie die voortduurt tot op de dag van vandaag.”

De Concertgebouw Prijs, die dit jaar voor de achtste keer wordt uitgereikt, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. Eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010) , Thomas Hampson (2011) en Janine Jansen (2013).

De Concertgebouw Prijs bestaat uit een plastiek en een permanente vermelding van de laureaat op een plaquette in de gang nabij de solistentrap van de Grote Zaal.

Foto: Yo-Yo Ma (© Todd Rosenberg)

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Koninklijk Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl