Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Concertgebouw viert 25 jaar hiphopalbum Jazzmatazz Vol. 1 met eenmalig concert

Met Pete Philly, Brainpower, Akwasi, Pink Oculus, Giovanca, Re:Freshed Orchestra en anderen

Op maandag 26 november 2018 presenteert Het Koninklijk Concertgebouw het eerste volledige hiphopconcert uit zijn geschiedenis. In de Grote Zaal brengen het Re:Freshed Orchestra en Nederlandse artiesten als Pete Philly, Brainpower, Akwasi, Pink Oculus, Giovanca, Eva Simons en MAIKAL X (Ex Postmen) een ode aan het album Jazzmatazz Vol. 1. In 2018 is het precies 25 jaar geleden dat dit legendarische album van de in 2010 overleden hiphoppionier Guru verscheen. De line-up van artiesten op 26 november wordt nog verder aangevuld.

De geboorte van hiphop
In 2018 bestaat hiphop zo’n veertig jaar. Uit de wilde 'blockparties' in The Bronx en de eerste grote hiphop-hit van The Sugarhill Gang ontstond eind jaren zeventig een nieuw, wereldwijd muzikaal fenomeen. Nu, veertig jaar later, is hiphop verreweg de populairste muziekstijl onder jongeren. Ook in Nederland, met grote hits voor artiesten als Broederliefde, Lil’ Kleine en Boef. De hiphopcultuur is wijdverbreid en er zijn crossovers met pop, jazz, rock en dance.

Hiphop ontmoet jazz
Vanaf het begin werd hiphop gekenmerkt door het 'lenen' van andermans muziek -en dan vooral van fragmenten uit jazz- en funknummers. In het begin van de jaren negentig kwamen hiphop en jazz voor het eerst op een gelijkwaardige manier samen. In 1993 werd dit bekrachtigd met het - inmiddels legendarische - album Jazzmatazz Vol.1 van Guru. Op dit album speelden vooraanstaande jazzmusici mee op warme hiphopbeats. Na Vol. 1 verschenen er nog drie Jazzmatazz-albums, plus een Best of.

25 jaar Jazzmatazz
25 jaar Jazzmatazz Vol. 1 is de aanleiding voor een bijzondere, 'deluxe' heruitgave in 2018 van het eerste Jazzmatazz-album uit 1993. Deze heruitgave gaat gepaard met een concertavond op 26 november in Het Concertgebouw, met alle ruimte voor de spirit van jazz en hiphop.

Maandag 26 november 2018, Grote Zaal 21.00 uur
Re:Freshed Orchestra
Pete Philly - rap
Brainpower - rap
Akwasi – rap
MAIKAL X (Ex Postmen) - rap

Giovanca – zang
Pink Oculus - zang
Eva Simons - zang
Deams – host/presentatie

Bekijk de video

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl