Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Concertgebouw Young Talent Award voor Aidan Mikdad

Amsterdams pianotalent vijfde winnaar muziekprijs

Pianist Aidan Mikdad (15) is de winnaar van de vijfde Concertgebouw Young Talent Award. De Young Talent Award, een initiatief van Het Koninklijk Concertgebouw, wordt uitgereikt tijdens het Concertgebouw Diner op dinsdag 19 september 2017. Tijdens dit besloten galadiner wordt tevens de Concertgebouw Prijs overhandigd aan het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor.

Aidan Mikdad (Amsterdam, 19 november 2001) begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en heeft zich ontwikkeld tot een van de grote pianotalenten van dit moment. Aidan studeert aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij les krijgt van Mila Baslawskaja. Daarnaast volgt hij regelmatig lessen bij Jean-Yves Thibaudet.

Al op jonge leeftijd won Aidan prijzen, waaronder de eerste prijs van de International Piano Competition of Lagny-sur-Marne (2014) en de eerste prijs van de Talentenjacht van Het Koninklijk Concertgebouw (2013). Vorig jaar won Aidan de Italiaanse Premio Internazionale Pianistico ‘A. Scriabin’ in de categorie pianisten tot 35 jaar. Zijn repertoire omvat werken van Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, Debussy, Liszt, Prokofjev, Rachmaninoff, Schubert, Skrjabin en Stravinsky.

Aidan heeft opgetreden in diverse Europese landen, zowel in recitals als met (orkest)ensembles. In 2017 zal Aidan voor de tweede keer concerten geven op het Verbier Festival, waar hij ook deelneemt aan diverse masterclasses. Zijn meest recente optreden in Het Concertgebouw was tijdens het 30-jarig jubileum van de serie Meesterpianisten in maart 2017.

Met de toekenning van de Concertgebouw Young Talent Award wil Het Concertgebouw Aidan Mikdad ondersteunen bij zijn professionele ontwikkeling. De prijs bestaat uit een bronzen sculptuur en een studiebeurs van €5.000,-. Eerdere winnaars van de prijs waren de pianisten Lucas en Arthur Jussen (2011) ,violiste Noa Wildschut (2013), sopraan Laetitia Gerards (2014) en blokfluitiste Lucie Horsch (2015).

Simon Reinink, Algemeen directeur van Het Concertgebouw:
Met de Young Talent Award geeft Het Concertgebouw jong muzikaal talent de kans om internationaal door te breken en op te treden in prachtige concertzalen binnen en buiten Europa. Aidan Mikdad is een uitzonderlijk pianotalent dat wij graag stimuleren en de ruimte geven om tot volle wasdom te komen. Ik ben heel blij de Concertgebouw Young Talent Award aan Aidan te kunnen overhandigen omdat hij het talent, de ambitie en de motivatie heeft om in zijn vakgebied tot de allerbesten te gaan behoren.

Foto: Aidan Mikdad /© Ronald Knapp

---
Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---
Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl