Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Concertgebouw Young Talent Award voor pianist Nikola Meeuwsen

Pianist Nikola Meeuwsen (2002) is de winnaar van de zesde Concertgebouw Young Talent Award. De Young Talent Award, ondersteund door hoofdsponsor Van Lanschot Kempen, wordt uitgereikt tijdens het Concertgebouw Diner op 15 januari 2019. Tijdens dit besloten galadiner wordt tevens de Concertgebouw Prijs overhandigd aan Het Hagen Kwartet.

Met de toekenning van de Concertgebouw Young Talent Award wil Het Concertgebouw Nikola Meeuwsen ondersteunen bij zijn verdere ontwikkeling. De prijs bestaat uit een Award en een studiebeurs van €5.000,-. Eerdere winnaars van de prijs waren de pianisten Lucas en Arthur Jussen (2011) ,violiste Noa Wildschut (2013), sopraan Laetitia Gerards (2014) , blokfluitiste Lucie Horsch (2015 ) en pianist Aidan Mikdad (2017). Sinds 2018 is Van Lanschot Kempen hoofdsponsor van Het Concertgebouw en ondersteunt daarmee de Young Talent Award.

Simon Reinink, Algemeen Directeur van Het Concertgebouw: “Met de Young Talent Award geeft Het Concertgebouw jong muzikaal talent de kans om internationaal door te breken en op te treden in prachtige concertzalen binnen en buiten Europa. Nikola Meeuwsen is een uitzonderlijk pianotalent dat wij graag stimuleren en de ruimte geven om tot volle wasdom te komen. Ik ben heel blij dat we de Concertgebouw Young Talent Award aan Nikola toekennen omdat hij het talent, de ambitie en de motivatie heeft om in zijn vakgebied tot de allerbesten te gaan behoren.”

Nikola profileert zich als een van de opvallendste jonge pianotalenten in Nederland. De NRC noemde hem een talent om in de gaten te houden. In 2014 won hij het Koninklijk Concertgebouw Concours en in 2012 het Steinway Concours. Horowitz, Schnabel, Sofronitsky, Cziffra, Rubinstein, Lipatti, Sokolov, Pogorelich, Volodos en Gould zijn de pianisten waar hij het liefst naar luistert. Nadat hij het Derde pianoconcert van Rachmaninoff met Vladimir Horowitz hoorde, wist Nikola dat hij pianist wilde worden.

Karl Guha, bestuursvoorzitter van Van Lanschot Kempen: “Kunst en cultuur maken deel uit van het DNA van Van Lanschot Kempen. Door kunst en cultuur te ondersteunen willen we bijdragen aan het behoud en de verrijking van ons culturele erfgoed. Nicola is een zeer bijzonder talent en wij zijn trots om met deze Award jong talent een podium te geven. “

De Concertgebouw Prijs
Op deze avond ontvangen de leden van het Hagen Kwartet de Concertgebouw Prijs in de Grote Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Het Hagen Kwartet krijgt de onderscheiding vanwegede belangrijke bijdrage die het over een langere periode heeft geleverd aan het artistieke profiel van de Amsterdamse concertzaal.

De Concertgebouw Prijs, die op 15 januari 2019 voor de elfde keer wordt uitgereikt, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. Eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010) , Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014), Sir John Eliot Gardiner (2015) en het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017).

De Concertgebouw Prijs bestaat uit een plastiek en een permanente vermelding van de laureaat op een plaquette in de gang nabij de solistentrap van de Grote Zaal.

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Raja Felgata, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-82.13.63.27 email: r.felgata@concertgebouw.nl