Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Daniil Trifonov en Sergei Babayan wijden nieuwe Steinway concertvleugel in

Nieuwe Steinway D-vleugel voor Het Concertgebouw

Logo

De internationaal geprezen pianist Daniil Trifonov zal samen met zijn leermeester Sergei Babayan de nieuwe Steinway D-vleugel van Het Concertgebouw inwijden tijdens een speciaal Grote Pianisten concert op zondag 19 maart. De directie van Het Concertgebouw heeft met unaniem advies van vier pianotechnici in de Steinway & Sonsfabriek in Hamburg deze Steinway D-vleugel geselecteerd. De vleugel zal worden ingewijd met werk van Sergei Rachmaninoff. Trifonov en Babayan spelen onder andere zijn eerste en tweede suite én de versie voor twee piano’s van zijn Symfonische dansen.

Unanieme keuze

De directie van Het Concertgebouw, algemeen directeur Simon Reinink en zakelijk directeur Gea Zantinge, reisden samen met vier pianotechnici naar de Steinway & Sonsfabriek in Hamburg. Voor de Amsterdamse delegatie waren zes Steinway D-concertvleugels voorgeselecteerd. Al snel viel de unanieme keuze op de Steinway D-620490.

Pianotechnicus Michel Brandjes aan het werk in Het Concertgebouw.

Wereldwijd veelgevraagd pianotechnicus Michel Brandjes maakte deel uit van het selectiecomité: ‘Je kiest de Steinway uit op de zaal waar die komt te staan. Zo’n instrument voegt zich geleidelijk naar de akoestiek.’ Maar die bestemming is niet permanent. ‘De klank verandert, vooral in het hoge register’, legt Brandjes uit. ‘Het is geen vermindering maar een verheffing. Het instrument wordt na verloop van tijd meer geschikt voor een kleinere zaal. De eerste vleugel die ik in 1991 hielp uitzoeken voor Het Concertgebouw staat nog altijd in de Koorzaal.’

Twee Steinways voor elk concert

Voor elk pianoconcert of -recital worden twee Steinway vleugels van Het Concertgebouw gestemd voor de pianist. Aan deze wordt vervolgens de keuze gelaten welke piano te gebruiken voor het concert. Naast drie Steinway-D Vleugels voor de concerten in de Grote Zaal heeft Het Concertgebouw nóg twee D-vleugels in de Kleine Zaal, één in de Koorzaal en één in de Spiegelzaal - in huis, plus twee kleinere Steinway A-vleugels en vijf staande piano's. Het onderhoud aan de vleugels en piano’s in Het Concertgebouw wordt gedaan door Piano’s Maene en Ehud Loudar. 

Lees ook de interviews met pianostemmers Michel Brandjes en Ehud Loudar of bekijk de video-reportage in de Steinway-fabriek op Concertgebouw Ontdek.

Grote Pianisten: Daniil Trifonov en Sergei Babayan

Rachmaninoff

- Suite nr. 1 in g, op. 5

- Suite nr. 2, op. 17

- Symfonische dansen, op. 45

Kaarten vanaf € 21 via www.concertgebouw.nl