Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

December in Het Concertgebouw

Jaap van Zwedens 60ste verjaardag in NTR ZaterdagMatinee | Empty Concertgebouw Sessions met o.a. Remy van Kesteren en Brad Mehldau | Kinderconcert De notenkraker met Maartje van de Wetering | Online kerstkoor groot succes

Door de coronamaatregelen blijven de deuren van Het Concertgebouw voorlopig gesloten. Binnen klinkt echter volop muziek. De komende weken zullen er meer dan 15 concerten (zonder publiek) via web, radio en TV worden uitgezonden: van jazzlegende Brad Mehldau tot en met Jaap van Zweden die zijn zestigste verjaardag viert met de opera Fidelio, en van een speciale uitvoering van De notenkraker voor kinderen tot en met het jazzconcert van Trijntje Oosterhuis. Tot slot laat de populaire koorleider Hans Veldhuizen vanuit Het Concertgebouw liefhebbers thuis kerstklassiekers meezingen in zijn online cursus Zing en beleef kerst.

Jaap van Zweden op 60ste verjaardag met Beethovens opera Fidelio

De NTR ZaterdagMatinee presenteert Jaap van Zweden met het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor in Beethovens opera Fidelio. De concertante uitvoering zal live te horen zijn vanuit de Grote Zaal op NPO Radio 4 op zaterdagmiddag 12 december om 14.15 uur. Het complete concert zal ook op zondagavond 13 december om 19.10 uur op NPO 2 worden uitgezonden. Lees hier het complete persbericht.

Empty Concertgebouw Sessions: Brad Meldau, Remy van Kesteren en The Gospel Sessions

De deuren van Het Concertgebouw zijn nog gesloten voor publiek omdat het organiseren van concerten voor 30 bezoekers financieel onhaalbaar is. Dankzij de steun van hoofdsponsor Van Lanschot Kempen is het mogelijk om ook in december weer elke donderdag de Empty Concertgebouw Sessions uit te zenden. Via de website en sociale mediakanalen van Het Concertgebouw en de website van Het Parool zal elke donderdag om 18.00 uur een nieuw kort concert te zien zijn: jazzpianist Brad Mehldau (3 dec), harpist Remy van Kesteren (10 dec), het koperkwintet van het Concertgebouworkest (17 dec) en Michelle David & The Gospel Sessions (24 dec).

Kinderkerstconcert Tsjaikovski’s De Notenkraker met Maartje van de Wetering

Speciaal voor de jongste Concertgebouwbezoekers biedt Het Concertgebouw een kinderkerstconcert met Het Balletorkest op Tweede kerstdag om 10.30 uur. In dit concert vertelt actrice Maartje van de Wetering het verhaal van De notenkraker omlijst door de geliefde balletmuziek van Tsjaikovski. Kinderboekenschrijfster Imme Dros schreef speciaal voor deze voorstelling een nieuwe versie van het klassieke verhaal. De muziek wordt live uitgevoerd door Het Balletorkest onder leiding van dirigent Sander Teepen. Het concert zal te zien zijn via de website en sociale mediakanalen van Het Concertgebouw.

Online meezingkoor Zing & beleef kerst groot succes

De zangcursussen van koorleider Hans Veldhuizen zijn een begrip. Met zijn aanstekelijke enthousiasme krijgt hij iedereen aan het zingen; of het nou Mozart, Brahms of Christmas carols zijn. Samen met zijn gelegenheidskoor zingt hij normaal gesproken in de Koorzaal van Het Concertgebouw, maar door de coronamaatregelen is dat onmogelijk. Nu zingen de deelnemers vanuit huis: achter de laptop of smartphone vanuit hun slaapkamer, keuken of werkkamer. Verrassend is dat deze cursus nu juist meer deelnemers trekt - 180 tegenover de gebruikelijke 40 -; die deelnemers loggen bovendien in vanuit het hele land, tot en met het zuiden van Limburg aan toe. De komende drie weken staan Händels Messiah, Bachs Weihnachtsoratorium en traditionele Christmas carols op het programma. Deelname is mogelijk voor € 15 per avond.

Ook in december in Het Concertgebouw:

Het Koninklijk Concertgebouworkest brengt verschillende programma’s (zie hier) via sociale media, website en NPO Radio 4.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest streamt 6 december de Eerste symfonie van Brahms onder leiding van Hartmut Haenchen. https://orkest.nl/nl/livestream

De NTR ZaterdagMatinee is wekelijks te horen op NPO Radio 4. Bekijk hier het complete programma.

Het Zondagochtend Concert van Het Concertgebouw en AVROTROS en het voorafgaande programma Spiegelzaal zijn elke week te horen via NPO Radio 4. Bekijk hier het complete programma.

Trijntje Oosterhuis geeft kerstconcert met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw op 23 december (persbericht).