Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

December met 4x Eine Alpensinfonie, Jaap van Zweden in Kerstmatinee en Nieuwjaarsconcerten

Hoogtepunten in december zijn de uitvoeringen van de Messiah door onder andere de Academy of Ancient Music en Schuberts Forellenkwintet door een ensemble rondom pianiste Anna Fedorova. Natuurlijk is er ook de traditionele Kerstmatinee, waarin Jaap van Zweden dit jaar het Concertgebouworkest leidt. Het nieuwe jaar wordt ingeluid door het Nederlands Blazers Ensemble en Phion met Laetitia Gerards en Raoul Steffani.

Entrée presenteert Alpensinfonie voor iedereen tot 35 jaar 'Juist nu!'

De jongerenvereniging Entrée presenteert op 17 december Eine Alpensinfonie van Richard Strauss door het Concertgebouworkest exclusief voor jongeren. Coördinator Micha Windgassen: 'Een concertzaal vol jongeren is onze droom. Juist nu de collegezalen zich sluiten willen we een bijzondere avond en introductie van Het Concertgebouw en –orkest bieden!' De Belgische presentator Thomas Vanderveken geeft zijn - inmiddels befaamde - introductie op het concert.

Voor 35+ liefhebbers van de Alpensinfonie zijn er uitvoeringen op 15 en 16 december door het Concertgebouworkest en op 5 december in Het Zondagochtend Concert door het Radio Filharmonisch Orkest.

Wereldtop in de Kleine Zaal: Roderick Williams, Nicolas Altstaedt, Jerusalem Quartet en Trio Wanderer

De bariton Roderick Williams is een graag geziene gast in Amsterdam. Op 7 december brengt hij de poëzie van Thomas Hardy, die door vele Britse componisten werd getoonzet. Nicolas Altstaedts interpretatie van de Beethovensonates stond al heel lang op de verlanglijst van Het Concertgebouw. Op 15 december lost de cellist de belofte in. Het Franse Trio Wanderer brengt ons verder de Romantiek in met pianotrio's van Schumann en Mendelssohn. Het Jerusalem Quartet presenteert een programma met Tsjaikovski's Eerste strijkkwartet en Mendelssohns stralende Tweede strijkkwartet.

Traditionele kerstconcerten: Kerstmatinee Concertgebouworkest, Feestconcert Nederlands Philharmonisch Orkest, Händels Messiah, Bachs Weihnachtsoratorium, Wibi Soerjadi en Christmas Classics

Rondom de feestdagen kent Het Concertgebouw veel traditionele concerten. Händels Messiah wordt uitgevoerd door onder andere de Academy of Ancient Music en de Nederlandse Händelvereniging en Bachs Weihnachtsoratorium door het Nederlands Kamerkoor. Het publiek kan zich ook laten verrassen bij de jaarlijkse feestconcerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest of kiezen voor kerstklassiekers uit de filmwereld bij Christmas Classics at the Movies.

Op 24 december is er een Kerstavonddienst voor belangstellenden met zang en het kerstverhaal. Topdirigent Jaap van Zweden keert een dag later terug bij het Concertgebouworkest voor de Kerstmatinee. Op Tweede Kerstdag is het ook zondag, en daarom is er een speciale editie van Het Zondagochtend Concert: het Forellenkwintet van Schubert door een ensemble rondom de populaire pianiste Anna Fedorova.

Derde Kerstdag in Het Concertgebouw

Op 'Derde Kerstdag' presenteert Het Concertgebouw een Middagconcert met het Residentie Orkest Den Haag. Pianist Wibi Soerjadi viert tot slot veertig jaar als concertpianist met een gala-editie van zijn traditionele kerstrecital.

Het nieuwe jaar wordt traditioneel ingeluid door dat 'andere nieuwjaarsconcert', namelijk het altijd spectaculaire concert van het Nederlands Blazers Ensemble en omroep BNNVARA. Op 31 december kan de generale worden bezocht en op 1 januari maar liefst twee keer het Nieuwjaarsconcert. Op zondagochtend 2 januari is er nóg een Nieuwjaarsconcert: Phion (voorheen Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten) speelt heerlijke Weense muziek met sopraan Laetitia Gerards (deze maand ook te zien in Wie is de Mol?) en bariton Raoul Steffani als solisten.