Pers
 1. Zoeken
 2. Concerten
 3. Menu
 4. Inloggen

Denis Matsuev, Chilly Gonzales en Teodor Currentzis in oktober in Het Concertgebouw

Oktobermaand in het teken van de piano: kick-off serie Grote Pianisten en Piano Nights

Het Concertgebouw presenteert in oktober een maand vol piano. De nieuwe serie Grote Pianisten start met een recital van de Russische grootmeester Denis Matsuev. Thomas Beijer en Iris Hond presenteren zich als double bill in het nieuwe concept Piano Nights. De Canadese pianist Chilly Gonzales brengt zijn programma Solo Piano. Componist en toetsenist Niklas Paschburg komt voor een speciaal ADE-concert naar Amsterdam. Groot symfonisch werk klinkt ook: Teodor Currentzis en musicAeterna spelen Mahlers Symfonie nr. 5.

Grote Pianisten: Denis Matsuev

De boomlange Russische pianist wordt beschouwd als een van de grootmeesters van de piano. Sinds hij in 1991 de Tsjaikovski Competitie won, reist hij de wereld over. Matsuev brengt bij het openingsconcert van de serie Grote Pianisten op 3 oktober twee virtuoze werken van Liszt en Beethoven. Van Beethoven is dat Sonate nr. 32, die zijn laatste zou blijken te zijn. Van Liszt speelt Matsuev de Sonate in b. Hierin lijkt de componist net als zijn voorbeeld Beethoven de piano opnieuw uit te vinden.

Bekijk de trailer voor de nieuwe serie Piano Nights.

Nieuw concept: Piano Nights

Het Concertgebouw presenteert met Piano Nights een nieuw concept: een verrassende avond uit in Het Concertgebouw voor iedereen die van de piano houdt. Twee pianisten brengen elk een heel ander repertoire. In deze allereerste editie hoor je twee van de populairste Nederlandse pianisten van dit moment: Iris Hond en Thomas Beijer. Ze spelen werken van componisten die hen na aan het hart liggen. Voor Iris is dat Ludovico Einaudi, voor Thomas is dat Claude Debussy.

Magie van Mahler en Teodor Currentzis

Weinig Mahler-vertolkingen hebben de afgelopen jaren zoveel opwinding veroorzaakt als de interpretaties van Teodor Currentzis en zijn ensemble musicAeterna. Currentzis zet Mahler in een heel nieuw daglicht. Of zoals The Guardian schreef: ‘Currentzis weet het gewicht van de traditie te dragen, en van zich af te schudden.’ Over Mahler zegt Currentzis zelf: ‘Mahler neemt een eenvoudig idee, vindt de schoonheid erin, en versterkt het zodat iedereen het kan zien… en zo schept hij iets magisch’. Op 5 oktober leidt Currentzis musicAeterna in de Vijfde symfonie van Mahler.

Niklas Paschburg komt naar Het Concertgebouw met een speciaal ADE-programma. © Natalia Luzenko

Halloweenconcert, ADE met Niklas Paschburg en Die Zauberflöte in Tijden van Corona

Het programma biedt voor ieder wat wils: voor families zijn er babyconcerten, kleuterconcerten en een Halloweenconcert. Tijdens ADE is er een concert met Niklas Paschburg, Klapstuk in de Kleine Zaal en het eerdergenoemde Piano Nights in de Grote Zaal. Het Orkest van de Achttiende Eeuw speelt Die Zauberflöte in Tijden van Corona. Een vrolijk singspiel waarin we getuige zijn van de audities voor Die Zauberflöte en Der Schauspieldirektor. Nieuwe muziek klinkt ook via de Nederlandse premières van composities van Rihm (12 okt) en Turnage (21 okt). In de Kleine Zaal staan tot slot verschillende kamermuziekprogramma’s op het programma: onder andere het pianotrio Magda Amara, Candida Thompson en Harriet Krijgh met Schubert en Rachmaninoff.

Hoogtepunten oktober

 • 3 okt - Grote Pianisten: Denis Matsuev met Beethoven en Liszt
 • 4 okt - Babyconcerten (0 t/m 16 maanden)
 • 4 okt - Chilly Gonzales: Solo Piano
 • 5 okt - Magda Amara, Candida Thompson en Harriet Krijgh
 • 5 okt - Teodor Currentzis en musicAeterna: Mahlers Symfonie nr. 5
 • 10 okt - KleuterSinfonietta: Haren en snaren (4 en 5 jaar)
 • 12 okt - Orkest van de Achttiende Eeuw: hoogtepunten uit Mozarts Die Zauberflöte
 • 13 okt - Rising Stars: Simply Quartet
 • 15 okt - Niklas Paschburg, presented by ADE
 • 17 okt - Familieconcert: Be Mozart (5+)
 • 19-20 okt - Piano Nights met Iris Hond en Thomas Beijer
 • 29 okt - Klapstuk: klassieke highlights met Ella van Poucke & Caspar Vos
 • 30 okt - KleuterSinfonietta - Wie zet 's nachts de sterren aan? (4-5 jaar)
 • 31 okt - Halloween Familieconcert: De spoken van Jammerzucht (6+)

Bekijk de complete Eigen Programmering voor oktober op de website van Het Concertgebouw.