Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Eerste landelijke Kindermuziekweek in Het Concertgebouw

De Kindermuziekweek wordt geopend door harpist Remy van Kesteren. Violist & influencer Kim Spierenburg is ambassadeur.

De Nederlandse muzieksector bundelt haar krachten om een gezamenlijke droom te realiseren: de landelijke Kindermuziekweek. Van 5 tot 14 april vinden door het hele land muziekactiviteiten plaats voor kinderen van 0 tot 12 jaar, onder andere in Het Concertgebouw, de Doelen, TivoliVredenburg en Nationale Opera & Ballet. Het doel is zoveel mogelijk kinderen te laten genieten van livemuziek én net zo’n begrip te worden als de Kinderboekenweek. De Kindermuziekweek wordt geopend in Het Concertgebouw door harpist Remy van Kesteren.

In de Kindermuziekweek worden concerten, workshops en voorstellingen georganiseerd op scholen, in concertzalen en in theaters. Kinderen mogen ook zelf muziekinstrumenten uitproberen. Het doel: ieder kind in Nederland het plezier laten ervaren van livemuziek in alle genres. Tien dagen lang, elk jaar opnieuw.

Kinderen voor Kinderen
Speciaal voor de Kindermuziekweek komt Michiel Rozendal, de zangcoach van Kinderen voor Kinderen, naar Het Concertgebouw om het lied voor de Koningsspelen 2019 in te studeren. Op 6 april geeft hij drie keer een zangworkshop, om 10.00, 12.00 en 14.00 uur. Michiel: ‘Tijdens mijn workshops ga ik onder andere Pasapas, het nieuwe liedje voor de Koningsspelen instuderen. Ik geloof dat iedereen kan leren zingen, dus ervaring is niet nodig. Iedereen mag meedoen!’ Michiel neemt een paar kinderen van het officiële Kinderen voor Kinderen koor mee.

Het Concertgebouw wil de deuren openen voor alle kinderen. ‘We hebben speciaal voor deze week een divers programma ontwikkeld. We vinden het belangrijk om kinderen de kans te geven hier binnen iets te laten maken of te laten meemaken’, aldus het educatieteam van Het Concertgebouw. Uit onderzoek blijkt dat de sociale, motorische en emotionele ontwikkeling van kinderen door muziek positief worden beïnvloed. Daar zouden álle kinderen van moeten profiteren. Op dit moment is het vaak een trouw publiek van muziekliefhebbers dat kinderconcerten bezoekt; (groot)ouders die zelf graag concerten bezoeken en dat hun kinderen ook willen laten ervaren. Via scholen en kinderopvangorganisaties wil de Kindermuziekweek ook kinderen bereiken die muzikale opvoeding niet van huis uit meekrijgen.

Violiste en socialmedia-influencer Kim Spierenburg is ambassadeur van de Kindermuziekweek voor Het Concertgebouw. Ze zal tijdens de week vlogs maken voor kinderen van het Emma Kinderziekenhuis en een inspiratietalk geven. ‘Ik begon als zesjarige met vioolspelen omdat ik iemand live hoorde spelen en de klank zó mooi vond. Ik gun elk kind zo’n inspirerende ervaring: de muziek van dichtbij meemaken, voelen wat het met je doet. Hoe muziek je kan helpen? Dat verschilt per persoon, je ontwikkelt je eigen muzikale smaak. Dat kan alleen door het mee te maken, te ervaren, te horen en van dichtbij te zien.’

Voor meer informatie over de Kindermuziekweek: concertgebouw.nl/kindermuziekweek

---

Noot voor de redactie (niet bestemd voor publicatie): Voor informatie, interviewverzoeken, beeld etc. met betrekking tot de landelijke Kindermuziekweek kunt u contact opnemen met Janko Duinker via pers@kindermuziekweek.nl of 06-512 58 475.

Voor specifieke informatie over Het Concertgebouw kunt u contact opnemen met Raja Felgata, manager pers & pr r.felgata@concertgebouw.nl of 06-821 36 327.