Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Eerste Museumpleinweekend markeert heropening musea

Vijf instellingen willen jaarlijks terugkerend evenement

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum, Van Gogh Museum, Het Koninklijk Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest vieren de opening van de drie grote Amsterdamse musea met het Museumpleinweekend op 22 en 23 juni. Het culturele plein dat de vijf instellingen met elkaar verbindt, staat het hele weekend in het teken van kunst en cultuur. Tot in de late uurtjes kan iedereen terecht voor een gratis toegankelijk en gevarieerd programma met muziek, dans, rondleidingen en beeldende kunst.

Dansperformance voor het Stedelijk Museum
Onder de luifel van het Stedelijk Museum vindt op zaterdag van 12.45 tot 14.00 uur de bijzondere dansperformance Great Expectations plaats van het stadsgezelschap ICKamsterdam. Vijf dansers verbeelden ieder een instelling aan het Museumplein. De instellingen zijn onderling duidelijk verschillend, maar ook samen van grote meerwaarde. De choreografie is symbolisch voor de kansen van het Museumplein. Toeschouwers kunnen de voorstelling op het buitenpodium gratis volgen.

Buitenpodium bij het Van Gogh Museum
Kinderen kunnen zelf, onder leiding van componist Majel Lustenhouwer, deelnemen aan de Sing-a-Long ‘Waar is Vincent? georganiseerd door het Van Gogh Museum op zaterdagmiddag om 15.00 uur. Na een uur oefenen volgt om 16.00 uur een officieel optreden. Zaterdag is het Van Gogh Museum tot middernacht geopend. Op een buitenpodium zijn om 20.00 uur muzikale optredens. In het museum omlijsten singer-songwriters een aantal wereldberoemde doeken met muziek (22.00 uur).

Gratis rondleidingen door de tuinen van het Rijksmuseum
Op zaterdag stelt het Rijksmuseum speciaal voor het Museumpleinweekend de hele dag tot middernacht zijn tuinen open met een tentoonstelling van Henry Moore. In de Rijksmuseumtuinen staan twaalf monumentale sculpturen van deze beroemde Britse beeldhouwer. Het museum biedt het hele weekend gratis tuinrondleidingen aan. Vanuit het tuinhuisje worden hapjes en drankjes geserveerd.

Live streaming Koninklijk Concertgebouworkest en rondleidingen door Het Concertgebouw
Op zondag 23 juni geven het Koninklijk Concertgebouworkest en Het Concertgebouw een spectaculaire start aan de nieuwe serie Concerts at the Park. Om 16.00 uur is met een live stream op groot scherm het openluchtconcert van het orkest in São Paulo rechtstreeks te volgen. Om 20.15 uur is vanaf het Museumplein op scherm het pianoduo Katia en Marielle Labèque te zien. Zij spelen op dat moment in de Grote Zaal. Het Concertgebouw biedt op zaterdag en zondag gratis rondleidingen aan voor jong en oud (13.00 uur, 14.30 uur en 16.00 uur).