Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Empty Concertgebouw Sessions met o.a. Iris Hond, Edsilia Rombley en Anna Fedorova

Het Concertgebouw presenteert vanaf morgen elke woensdag de Empty Concertgebouw Sessions: topmuzikanten die solo vanuit een leeg Concertgebouw optreden.

Waar normaal gesproken het publiek de gratis lunchconcerten kan bezoeken op dit tijdstip, biedt Het Concertgebouw nu samen met de musici als alternatief een digitaal concert aan. Verschillende bekende musici doen mee aan het project, zoals de pianisten Anna Fedorova en Iris Hond en zangeres Edsilia Rombley (die 19 maart haar solo-debuut zou maken in Het Concertgebouw). De concerten zullen te zien zijn via de social media-kanalen en de website van Het Concertgebouw en van de betrokken artiesten.

Edsilia Rombley - solo-debuut in een leeg Concertgebouw

Edsilia Rombley zag naast haar optreden dit voorjaar als presentatrice het Eurovisie Songfestival ook haar solo-debuut in Het Concertgebouw, oorspronkelijk op 19 maart, aan haar voorbijgaan. Met de Empty Concertgebouw Session hoopt ze haar publiek een hart onder de riem te steken: "Optreden in een leeg Concertgebouw is natuurlijk bizar. Ik hoop hiermee de mensen thuis wat afleiding te geven in deze nare tijden."

Iris Hond speelt Einaudi

Pianiste en componiste Iris Hond geeft in juni van dit jaar maar liefst tien concerten in Het Concertgebouw. De concerten, waar zij muziek van Ludovico Einaudi zal spelen, waren binnen enkele dagen uitverkocht. Iris heeft ervoor gekozen om tijdens de Empty Concertgebouw Sessions ook muziek van deze beroemde Italiaanse componist ten gehore brengen: "Wat de muziek van Einaudi zo bijzonder maakt is dat hij als geen ander in staat is om een pallet aan emoties in zijn stukken te verwerken. Ik ben elke keer onder de indruk van de manier waarop hij kracht, hoop en rust in zijn muziek terug laat komen. Ook ben ik benieuwd hoe het is om voor een lege Grote Zaal te spelen; de interactie met mijn publiek is heel belangrijk voor mij, maar ik vind het heel mooi dat we op deze manier toch de mensen kunnen bereiken.“

Classical Queen of YouTube - Anna Fedorova met meer dan 30 miljoen views

Bij de eerste editie aanstaande woensdag 12.30 uur treedt de populaire pianiste Anna Fedorova op. Haar opnames van de pianoconcerten van Rachmaninoff in Het Zondagochtend Concert behoren met in totaal meer dan 30 miljoen kijkers tot de meest bekeken concerten op YouTube. Tijdens de Empty Concertgebouw Sessions brengt ze een programma met onder andere de muziek van Chopin. Op zondag zes september opent Anna Fedorova het nieuwe seizoen van Het Zondagochtend Concert met Rachmaninoffs Vierde pianoconcert.

Bassist Dominic Seldis doet een Concertgebouw Home Session

Bassist Dominic Seldis, aanvoerder van de bassectie van het Concertgebouworkest en bekend van het TV-programma Maestro, nam thuis een speciale Concertgebouw Home Sessions op. In zijn repetitiestudio speelt hij op virtuoze wijze Bersteins West Side Story in een baskwartet met zichzelf. Zijn speciale 'Home Session' is sinds vrijdag te zien op de verschillende social media kanalen van Het Concertgebouw. Bekijk de opname hier: https://www.youtube.com/watch?v=Kg8rIA-3sVs

Digitale programmering Het Concertgebouw

De serie maakt onderdeel uit van een uitgebreide digitale programmering die Het Concertgebouw tijdens de coronacrisis verzorgt. Zo is er meerdere avonden per week in Europees samenwerkingsverband een concert te zien op Facebook. Daarnaast zijn diverse video-series en uitgebreide achtergrondartikelen beschikbaar gemaakt op Concertgebouw Ontdek (www.concertgebouw.nl/ontdek).

Concertgebouw Sessions-archief met o.a. Joshua Bell, Noa Wildschut en Avishai Cohen

Het idee van de Empty Concertgebouw Sessions is een vervolg op de video-serie Concertgebouw Sessions waarin de afgelopen jaren musici op allerlei plekken in Het Concertgebouw in één take een muziekstuk ten gehore brengen. Zo speelde jazz-trompettist Avishai Cohen op het dak van Het Concertgebouw, het Alma Kwartet op zolder en Jeangu Macrooy op het frontbalkon. De video's werden in totaal meer dan 5 miljoen keer bekeken en zijn allemaal terug te kijken op het YouTube-kanaal van Het Concertgebouw.

Empty Concertgebouw Sessions

Vanuit een lege Grote Zaal, normaal goed voor 1976 bezoekers, geven musici solo een concert van ruim een kwartier. Het concert start met een persoonlijke introductie van de musicus. De richtlijnen van het RIVM worden strikt gevolgd. Er is slechts één medewerker van Het Concertgebouw aanwezig bij de opnames en op ruime afstand van de musicus.

Programma Empty Concertgebouw Sessions

  • Woensdag 8 april 12:30 uur - Pianist Anna Fedorova
  • Woensdag 15 april 12.30 uur - Pianist Iris Hond
  • Woensdag 22 april 12.30 uur - Zangeres Edsilia Rombley

Het vervolg van het programma wordt later bekend gemaakt. Volg Het Concertgebouw op social media of kijk op www.concertgebouw.nl/emptysessions voor de laatste update.


Waar zijn de Empty Concertgebouw Sessions te zien?