Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Finalisten Koninklijk Concertgebouw Concours bekend

Dit jaar strijden zeven jonge talenten om de eer in het Koninklijk Concertgebouw Concours. De finalisten wisten de jury te imponeren in de voorronde, dit jaar digitaal. Op zondag 20 september 14.00 uur zal de finale plaatsvinden in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.

Finalisten Koninklijk Concertgebouw Concours 2020 bekend

Het Koninklijk Concertgebouw Concours

Het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat dit jaar twaalf jaar en wordt sinds 2009 elk jaar georganiseerd door Het Concertgebouw voor jonge talenten in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar. Eerdere winnaars waren onder anderen fluitist Lucie Horsch (2009), dit jaar ook winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, pianist Aidan Mikdad (2013) en fluitist Christiaan Blom (2019). De winnaar krijgt optreden tijdens een lunchconcert in de Kleine Zaal. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van duizend euro ten behoeve van zijn of haar muzikale ontwikkeling. Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt ondersteund door de Van Den Broek Foundation.

Bijzondere editie met digitale voorronde en workshop

De editie van 2020 is nu al gedenkwaardig door de gedwongen aanpassingen door de coronacrisis. Na een digitale voorronde werden alle 134 deelnemers uitgenodigd voor een videoworkshop improvisatie door violist Yannick Hiwat en pianist Alexander Popta. Omdat de omstandigheden geen fysieke halve finale toelieten werden de finalisten vervolgens rechtstreeks gekozen op basis van hun video-inzending. De zeven finalisten krijgen ter voorbereiding een masterclass podiumpresentatie van Tjeerd Top, plaatsvervangend concertmeester van het Concertgebouworkest.

Finale in Het Concertgebouw

Uiteindelijk is nu op 20 september om 14.00 uur de échte finale fysiek in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. De presentatie is vanmiddag in handen van Jet Berkhout, presentatrice bij NPO Radio 4. Ook is de jury aanwezig met bekende musici: dirigent Vincent de Kort, bekend van het TV-programma Maestro, hoorniste Katy Woolley van het Concertgebouworkest, meesterpianist Thomas Beijer, violist Julia Philippens van Fuse en bandoneonist Carel Kraayenhof.

Elianne Sijpkes jongste deelnemer

Pianiste Elianne Sijpkes uit Franeker won al eerder het Haydn Muziekfestival in de Oosterpoort in Groningen. Afgelopen winter kwam ze door de voorronde en de halve finale van het Steinway Pianoconcours, waar ze een van de drie finalisten in de jongste categorie is. Vanwege de coronamaatregelen is de finale uitgesteld tot november 2020. Elianne heeft ook mogen spelen in het voorprogramma van pianiste Valentina Tóth. Ook is ze toegelaten tot de jongtalentklas van Frans Douwe Slot: ‘Met deze groep heb ik al meerdere concerten mogen geven en dat was erg leuk!’ Elianne is enthousiast, vrolijk en gedreven. Een nieuwe uitdaging pakt ze altijd vol plezier en met beide handen aan.

Willem Starkerburg: autodidact met bijzonder verhaal

Willem Starkenburg (2006) speelt piano en komt uit het Friese Kollumerzwaag. Hij zit in de vierde klas van het vwo. Op zijn dertiende kwam hij in de klas bij iemand die piano speelde. ‘Dat vond ik zo mooi dat ik zelf ook begon met spelen. Gewoon zonder les. Maar een tijdje later kreeg ik een ontsteking aan mijn hersenen en lag ik een maand in het ziekenhuis voor een operatie. Tijdens mijn herstel kon ik de drukte van school nog niet aan, maar het pianospelen lukte wel!’ Na een half jaar zelf proberen was het tijd om op les te gaan. ‘Bij de muziekschool adviseerden ze me om privéles te nemen.’ Zo kwam Willem bij Nanke Flach in Groningen. Daar zit hij nu een jaar op les. Na de eerste voorspeelavond ontdekte Willem dat hij concerten geven heel erg leuk vindt, en daarom meldde hij zich aan voor het Koninklijk Concertgebouw Concours, en met succes!

Merel Coster: celliste sinds de kleuterklas

Merel Coster (2006) uit Enschede is begonnen met cellospelen toen ze vier was. Toen Merel in groep acht zat, volgde ze naast school muziektheorielessen bij Academia Musica. Dit hielp haar om muziek beter te begrijpen. Momenteel heeft Merel les van René Geesing en sinds een jaar speelt ze bij het Twents Jeugd SymfonieOrkest. In 2017 kreeg Merel een aanmoedigingsprijs op het Britten Concours en in 2019 won ze op datzelfde concours de tweede prijs. Ook won ze in 2019 de derde prijs in de regionale finale van het Prinses Christina Concours. Sinds Merel cello speelt geeft ze regelmatig (huis)concertjes, vaak begeleid door een pianist of een andere cellist. In 2019 trad ze met pianist Evander Eijsink op bij de Muzikale Wandeling door Delden. Afgelopen winter speelde Merel in de Classic Express, de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours, die als doel heeft basisschoolleerlingen kennis te laten maken met klassieke muziek. Merel speelt met andere musici in verschillende bezettingen (o.a. fagot, viool en klarinet) en in 2019 trad ze als soliste op met het Britten Jeugd Strijkorkest. ‘Ik vind optreden heel leuk. Maar ik hou ook erg van schaatsen, fietsen, hardlopen en tekenen.’

Megan van Uffelen, supertalent op de harp

Megan van Uffelen (2005) uit Zwolle begon op zevenjarige leeftijd met het bespelen van de harp. Na zes jaar stapte ze over op de pedaalharp. In 2019 werd Megan toegelaten tot de Jong Talentklas van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle, waar ze studeert bij Manja Smits. Megan geniet heel erg van optreden. ‘Ik hou van kamermuziek en speel ook in een jeugdorkest. We treden meerdere keren per jaar op en spelen naast klassieke muziek ook filmmuziek.’ Verder geeft Megan graag huisconcerten, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen. In 2019 won ze de eerste prijs (categorie C2N4) van het harpconcours Rencontres Internationales de la Harpe en Île-de-France en werd ze tijdens de International Harp Competition in Slovenië beloond met een bronzen medaille en de speciale jury award voor ‘best performance of a classical piece’. In 2020 kreeg ze de aanmoedigingsprijs van het Rosa Spier Harp Concours. Megan volgde diverse masterclasses, bij onder anderen Lavinia Meijer, Remy van Kesteren en Masumi Nagasawa. Voor 2021 is ze geselecteerd voor de masterclass van het World Harp Congress in Cardiff.

Maarten Bakker: van Shaffy tot Queen

Maarten Bakker (2007) speelt piano sinds zijn zevende en zingt sinds hij negen is. ‘Ik zing en speel van alles, liedjes van Ramses Shaffy, maar ook van Elton John en Queen.’ Ook schrijft Maarten zelf nummers: ‘Ik zoek samen met mijn pianodocent net zolang tot de akkoorden kloppen en met mijn zangdocent oefen ik tot de uitvoering goed is.’ Maarten leest geen noten. Daar is hij mee gestopt nadat hij als vijfjarige kinderliedjes van blad moest spelen en teleurgesteld enkele jaren stopte met spelen. Nu vindt hij het leuk om op te treden. Soms op straat of voor de muziekschool, maar ook op voor hem bijzondere plaatsen. Zijn hulphond Origo gaat overal met hem mee naar toe, ook naar school. Maarten won de Talentenloods in Voorburg en de Rijswijk Talent Award. Hij kan nog maar moeilijk bevatten dat hij mag optreden in Het Concertgebouw, waar hij zelf zo graag concerten bezoekt, en waar Ramses Shaffy een van zijn laatste optredens gaf. Maarten vindt veel dingen leuk: ‘Mijn droom is om veearts te worden. Ik help elke week bij een boer. Maar ik hou ook van gamen met mijn vrienden, vissen, koken en uitgebreid eten.’

Jala Heywood: geïnspireerd door Wynton Marsalis

Jala Heywood (2008) was negen toen ze begon met contrabas. Ze was direct verkocht. ‘Ik vond het meteen leuk. Ik speel meestal jazz en klassieke muziek, maar heel af en toe ook reggae of gospel muziek. Ik ben dus best flexibel wat muziekstijl betreft.’ Een andere grote passie van Jala is zingen. Dat doet ze sinds ze twee is, bijna dagelijks. Jala studeert op twaalfjarige leeftijd reeds aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Ze geeft graag concerten: ‘Ik hoop dat ik later ook mag optreden als werk.’ Jala woont samen met haar ouders en achtjarige broertje Pippin in een woonboot. Haar broertje speelt drums. Jala doet mee met het Koninklijk Concertgebouw Concours omdat ze Het Concertgebouw een heel mooi gebouw vindt en omdat ze hier ooit jazz-trompettist Wynton Marsalis heeft zien spelen. ‘Toen raakte ik geïnspireerd en nu wil ik dat ook!’.

Luca van der Waals: violist sinds de kleuterklas

Luca van der Waals (2006) is in augustus veertien jaar geworden en woont in Den Haag. Op haar vijfde begon ze met vioolspelen. Daarnaast houdt Luca ook erg van voetballen. Naast de middelbare school gaat ze sinds 2016 naar de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar ze les krijgt van Kerstin Hoelen. Dit jaar won Luca De Muziekwedstrijd van het Prinses Christina Concours en kreeg ze de gedeelde tweede prijs bij de Iordens Viooldagen (categorie B). In 2019 won Luca meerdere prijzen bij het Jong Talent Concours Maassluis, en ze kreeg de kans om als soliste Johan Svendsens Romance met orkest te spelen. Toen Luca tien was heeft ze al eens in de Grote Zaal van Het Concertgebouw mogen spelen, tijdens het Amstelring Kerstconcert: ‘Het was heel inspirerend om in Het Concertgebouw te mogen spelen, en ik verheug me dan ook op het spelen in de Kleine Zaal.’

Finale Koninklijk Concertgebouw Concours

20 september 14.00 uur

Toegankelijk voor publiek, kaartverkoop via www.concertgebouw.nl

Finalisten Koninklijk Concertgebouw Concours 2020

Elianne Sijpkes (piano)

Megan van Uffelen (harp)

Maarten Bakker (zang/piano)

Merel Coster (cello)

Jala Heywood (zang/contrabas)

Willem Starkenburg (piano)

Luca van der Waals (viool)

Winnaars Koninklijk Concertgebouw Concours

2009: Lucie Horsch (blokfluit)

2010: Prawira Pijlo (gitaar)

2011: Lisa Roth (zang)

2012: Carter Muller (piano)

2013: Aidan Mikdad (piano)

2014: Nikola Meeuwsen (piano)

2015: Reinier Wink (cello)

2016: Anna Kuvshinov (piano)

2017: Radu Ratering (piano)

2018: Luna van Leeuwen (viool)

2019: Christiaan Blom (blokfluit)