Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Freek de Jonge en Lunatree bijten spits af in nieuwe reeks Scherpdenkers

Cabaretier Freek de Jonge en ensemble Lunatree bijten op 7 en 8 oktober het spits af in een nieuwe reeks Scherpdenkers. In deze serie van Muziekgebouw Eindhoven en Het Koninklijk Concertgebouw bieden vakmensen uit de kunst en wetenschap hun visie op de wereld.
Freek de Jonge, kersverse erelector aan de Universiteit van Amsterdam, spreekt in de Kleine Zaal over De Kunst van het Maken. Hoe werkt de schepping van kunstuitingen? En kun je dat eigenlijk wel benoemen? ‘Het uitleggen van je werk is immers een leugen’, aldus De Jonge.

In Scherpdenkers wordt de gastheer muzikaal bijgestaan door ensemble Lunatree, dat laat horen hoe componisten de afgelopen veertig jaar met dat scheppen zijn omgegaan: muziek gemaakt met behulp van computers, robots en de vele andere (technische) mogelijkheden die zich in die periode aandienden. Baanbrekend werk is te horen van legendarische namen als Brian Eno en Kraftwerk, bekend van hun elektronische avantgarde-pop. Maar ook recenter werk van jonge componisten als Brechtje van Dijk en Kieran Klaassen. Freek de Jonge zelf brengt twee liedjes van zijn meest recente cd Zonde.

Scherpdenkers wordt georganiseerd door Muziekgebouw Eindhoven en Het Concertgebouw.
Volgende afleveringen staan gepland met Arie Boomsma (november 2015), Erik Scherder (januari 2016), Peter Sellars (maart 2016) en Hadewych Minis (mei 2016).

Freek de Jonge en Lunatree
Woensdag 7 oktober 2015: Muziekgebouw Eindhoven, Kleine Zaal 20.15 uur
Donderdag 8 oktober 2015: Het Concertgebouw Amsterdam, Kleine Zaal 20.15 uur
Freek de Jonge, spreker
Lunatree (musici: Fanny Alofs, stem; Lars Wouters van den Oudenweijer, klarinet; Arnold Marinissen, slagwerk/electronica; Toon Bierman, piano/keyboard; Janneke van Prooijen, viool; Bence Huszar, violoncello)
Met werken van Brian Eno, Kraftwerk, Tom Johnson, Ryoji Ikeda, Peter Adriaansz, Piet-Jan van Rossum, Emily Howell, Arnold Marinissen, Brechtje van Dijk & Kieran Klaassen, Freek de Jonge

---

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl