Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Frits Spits in Het Concertgebouw

Zijn boek ‘De Standaards van Spits’ live in concert

Radiomaker en presentator Frits Spits staat op maandag 11 en dinsdag 12 april exclusief in Het Koninklijk Concertgebouw met De Standaards van Spits live. Tijdens dit concert komt een aantal van de 90 liedjes die hij in zijn boek De Standaards van Spits beschrijft tot leven. In de Kleine Zaal vertelt Frits Spits over de tekst en de muziek. Zijn verhalen worden afgewisseld met de liedjes, uitgevoerd door gasten Ellen ten Damme en Gé Reinders. Muzikale begeleiding is er van de Nederpop Allstars, een band samengesteld uit oud-leden van Nederpopbands. Acteur Frank Lammers regisseert.

De Standaards van Spits, dat eind vorig jaar verscheen, is een persoonlijke canon over muziek, taal en inhoud, veelal gevat in een miniportret van de betreffende artiest en gelardeerd met persoonlijke herinneringen. Ook verwoordt Frits Spits vaak de betekenis van een lied voor de Nederlandstalige muziekgeschiedenis. Het boek beleefde bij Uitgeverij Luitingh Sijthoff onlangs zijn 6e druk.

Frits Spits, geboren als Frits Ritmeester, is één van de bekendste radiomakers van Nederland. Hij verwierf landelijke bekendheid met onder andere De Avondspits, Tijd voor Twee en De Taalstaat. Voor zijn radiowerk ontving hij vele prijzen, waaronder de Zilveren Reismicrofoon (1999) en de Marconi Oeuvre Award (2008).

Ellen ten Damme is veel meer dan alleen zangeres. Ze is actrice, muzikant, stout meisje, circusartieste, vamp, componiste, danseres en schrijfster. Dit kwam allemaal samen in de speciaal rondom haar gemaakte internationale theatershow Cirque Stiletto uit 2009. Afgelopen zomer gaf zij nog een denderende show in Het Concertgebouw in samenwerking met de Wëreldbänd en het Scapino Ballet. Haar lied Ik Moet Nog Zoveel Leren is door Frits Spits opgenomen in zijn ‘Standaards’.

Gé Reinders is zanger, musicus en schrijver en vooral bekend van weemoedige liedjes in het Limburgs. Typerend voor Reinders’ stijl is de manier waarop hij de taal laat zingen of, liever nog, bespeelt. Reinders’ meest bekende nummer is Blaosmuziek dat sinds 2003 onafgebroken in de Top 2000 staat en uiteraard is opgenomen in De Standaards van Spits.


---
Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl
---
Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl