Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Hartmut Haenchen dirigeert Nederlands Kamerkoor in gevarieerd koorrepertoire

Op vrijdag 22 januari treedt het Nederlands Kamerkoor (NKK) op in Het Koninklijk Concertgebouw als onderdeel van de nieuwe reeks ‘Big to Basics’. Hierin keert het koor met grote symfonische dirigenten terug naar het fundament van de klassieke muziek: meerstemmige vocale muziek.

Hartmut Haenchen, zelf ooit koorknaap in Dresden, is de eerste dirigent die door het koor wordt verwelkomd. Samen voeren zij twee motetten van J.S. Bach uit en Brahms’ Liebeslieder Walzer, met vierhandige pianobegeleiding door Leo van Doeselaar en Wyneke Jordans.

Voorafgaand aan het concert vindt een kort voorprogramma plaats door Toonkunstkoor Amsterdam. Het NKK ontwikkelde de afgelopen jaren een bijzonder educatieprogramma voor amateurkoren: ‘Zingen doe je samen!’. Hierin verzorgen de professionele zangers van het NKK workshops op maat, waarbij ze met hun kennis en ervaring een amateurkoor een flinke impuls geven. Vanavond tonen de zangers van Toonkunstkoor Amsterdam, eveneens onder leiding van Hartmut Haenchen, wat ze in hun masterclass hebben geleerd.

Het Nederlands Kamerkoor wordt zowel geprezen om zijn homogene koorklank als om de solistische kwaliteit van de individuele zangers. Het gezelschap, sinds september 2015 geleid door Peter Dijkstra, richt zich vooral op repertoire voor koor a cappella, van de Middeleeuwen tot nu. Opdrachten werden verstrekt aan componisten als Mauricio Kagel, James MacMillan en John Tavener. In oktober jongstleden trad het NKK in Het Concertgebouw op met het Koninklijk Concertgebouworkest onder leiding van Daniel Harding.

Hartmut Haenchen staat bekend om zijn gloedvolle uitvoeringen van laat-romantische orkestmuziek en geldt als een vooraanstaand Wagner-dirigent. Vanaf 1986 drukte de Duitser zijn stempel op het Nederlandse muziekleven als chef-dirigent van De Nederlandse Opera (tot 1999) en van de combinatie Nederlands Philharmonisch Orkest / Nederlands Kamerorkest (tot 2002). Als gastdirigent werkte Haenchen bij vele symfonieorkesten en aan befaamde operahuizen .

Vrijdag 22 januari 2016, Grote Zaal 20.15 uur

Nederlands Kamerkoor

Hartmut Haenchen - dirigent

Wyneke Jordans - piano

Leo van Doeselaar - piano

J.S. Bach - Motet ‘Lobet den Herrn alle Heiden’

J.S. Bach - Motet ‘Jesu, meine Freude’

Kodály - Mátrai képek (Beelden uit de Mátra)

Brahms - Liebeslieder Walzer

Het voorprogramma met Toonkunstkoor Amsterdam in de Grote Zaal begint om 19.45 uur

Foto: Hartmut Haenchen /© Musacchio & Ianniello

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl