Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest presenteren Beethoven Festival Online

Beethovenjaar online gevierd met 15 concertstreams, talkshow en documentaire

Om het 250ste geboortejaar van Ludwig van Beethoven te vieren, organiseren Het Koninklijk Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest gezamenlijk een online festival. Tijdens het Beethoven Festival Online van 1 tot en met 9 november zullen alle symfonieën van Beethoven en zes nieuwe Beethoven Sessions worden gestreamd, met onder anderen violiste Simone Lamsma en pianist Boris Giltburg, het Van Baerle Trio, pianist Ronald Brautigam en verschillende ensembles uit het Concertgebouworkest. Ook is er elke dag de talkshow Beethoven Talks, waarin presentator Floris Kortie (bekend van NTR Podium Witteman) musici van het Concertgebouworkest interviewt over de verschillende symfonieën.

Beethoven 2020
Het Beethoven Festival Online is in twee weken tijd in nauwe samenwerking met de musici opgezet als alternatief voor het oorspronkelijk geplande Beethoven 2020 in Het Concertgebouw. Dat bestond onder meer uit live-uitvoeringen van symfonieën door gespecialiseerde orkesten waaronder het Orkest van de Achttiende Eeuw, alle pianoconcerten door het Concertgebouworkest met als solist Krystian Zimerman, pianosonates door Ronald Brautigam en andere kamermuziekuitvoeringen.

Het Beethoven Festival Online volgt de succesformule van het Mahler Festival Online dat tijdens de lockdown afgelopen mei een zeer geslaagd alternatief bleek voor het Mahler Festival 2020. De gestreamde Mahler-symfonieën door het Concertgebouworkest, documentaires en nieuwe concertstreams bereikten honderdduizenden muziekliefhebbers wereldwijd.

Het Beethoven Festival Online bestaat uit de volgende onderdelen:
- Streams van alle negen symfonieën van Beethoven door het Concertgebouworkest onder leiding van Iván Fischer, uitgevoerd en opgenomen in 2013 en 2014
- Dagelijkse talkshow Beethoven Talks gepresenteerd door Floris Kortie
- Zes nieuwe Beethoven Sessions met kamermuziek van Beethoven
- De documentaire In search of Beethoven, vorig jaar in de Nederlandse bioscopen, die interviews bevat met o.a. Riccardo Chailly, Janine Jansen en Frans Brüggen (https://www.youtube.com/watch?v=tLZxAloB6r4)
- Vijf afleveringen uit de YouTube-serie #Beethoven250 van concertpianist en presentator Christiaan Kuyvenhoven

Beethoven-symfonieën met Iván Fischer
Van 1 tot en met 9 november wordt iedere avond een Beethoven-symfonie gestreamd via de respectievelijke websites, YouTube-kanalen en Facebook-pagina’s van Het Concertgebouw en Concertgebouworkest. Het gaat om opnamen in HD-kwaliteit van de Beethoven-cyclus die het Concertgebouworkest in 2013 en 2014 uitvoerde met Iván Fischer. De frisse, transparante uitvoeringen baarden opzien en oogstten veel bewondering. Zo kopte de NRC ‘Ivan Fischer laat écht alle noten van Beethoven horen’, en gaf het Parool vijf sterren voor een ‘perfecte Pastorale’. Iván Fischer is al sinds 1987 vrijwel jaarlijks te gast bij het Concertgebouworkest, dat hem afgelopen vrijdag benoemde tot honorair gastdirigent met ingang van het seizoen 2021/2022.

Iván Fischer: ‘Er zijn componisten die de wereld totaal hebben veranderd. Als ik daaraan denk is Beethoven altijd de eerste die in me opkomt. Beethoven heeft iets essentieels in de functie van de muziek veranderd. Hij is soms op het extreme af introvert, soms juist open en expressief. Als je naar een concert met muziek van Beethoven gaat, kom je thuis met het gevoel dat je de componist persoonlijk hebt leren kennen.’

Beethoven Talks met Floris Kortie
De Grote Zaal van Het Concertgebouw is tijdens deze week omgetoverd tot een knusse tv-studio waarin presentator Floris Kortie elke dag een musicus van het Concertgebouworkest ontvangt om over de symfonie van die dag te praten. Via Instagram kunnen volgers van Het Concertgebouw en Concertgebouworkest vragen voor de musici insturen.

Beethoven Sessions

Speciaal voor het festival worden er zes nieuwe concerten gestreamd vanuit Het Concertgebouw, waarin verschillende hoogtepunten uit het oeuvre van Beethoven te horen zullen zijn. Zo voert Beethovenspecialist Ronald Brautigam de Sonate in Es groot, 'Der Jagd', op. 31/3 ten gehore, en spelen violiste Simone Lamsma en Boris Giltburg de Vioolsonate in A groot, op. 30/1. Het Van Baerle Trio speelt Beethovens Pianotrio in D groot, op. 70/1 (‘Geister’).

Het GoYa Quartet, dat bestaat uit leden van het Concertgebouworkest, speelt het Strijkkwartet in F groot, op. 18/1. Acht blazers van het Concertgebouworkest voeren het Octet in Es groot, op. 103 uit. Het Septet in Es groot, op, 20, wordt eveneens door orkestleden uitgevoerd.

Bekijk het Beethoven Festival Online

- Website Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest

- Facebookpagina Het Concertgebouw en Concertgebouworkest

- YouTube-kanaal Het Concertgebouw en Concertgebouworkest

TRAILER >