Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Het Concertgebouw heropent historische Museumpleinentree

Vernieuwde entree herstelt aansluiting bij Museumplein en zorgt voor betere spreiding bezoekers

Het Concertgebouw heropent de historische Museumpleinentree aan de Van Baerlestraat. Met drie grote openslaande deuren aan de voorzijde krijgt Het Concertgebouw weer aansluiting bij het Museumplein. De verbouwing is de laatste toevoeging van een jarenlang traject met studio Merk X onder leiding van Evelyne Merkx waarbij het gehele interieur van Het Concertgebouw is vernieuwd. Op 2 september 2023 is de officiële heropening, een bijzonder moment aldus algemeen directeur Simon Reinink: ‘Het Concertgebouw is weer toegankelijk vanaf het Museumplein, het belangrijkste cultuurplein van ons land!’

Het Concertgebouw, ontworpen door architect Dolf van Gendt, opende in 1888 de deuren richting de stad Amsterdam. De concertzaal, omringd door weilanden, keek uit op het kort daarvoor geopende Rijksmuseum. In de decennia daaropvolgend ontwikkelde de wijk Oud-Zuid zich en ontstond het Museumplein.

Na de grote verbouwing en renovatie van Het Concertgebouw in de jaren tachtig van de vorige eeuw verschoof de Hoofdentree naar de nieuwe uitbouw van architect Pi de Bruin aan het Concertgebouwplein. Deze entree blijft als Hoofdentree gehandhaafd. Niettemin ontstond de wens om de verbinding met het Museumplein te herstellen. Dagelijks passeren duizenden Amsterdammers Het Concertgebouw aan de voorkant zonder iets te merken van al het moois dat zich in het Concertgebouw afspeelt. Met de heropening van de historische entree wordt deze verbinding hersteld.

Naast de entree aan de zijde van het Museumplein renoveert Het Concertgebouw ook de entree aan de Jan Willem Brouwersstraat. Hierdoor kunnen bezoekers straks via drie ruime entrees Het Concertgebouw betreden.

Met de heropening van de historische Museumpleinentree wordt ook een vernieuwd systeem van bewegwijzering en crowd control ingevoerd, waarvoor Het Concertgebouw samenwerkt met studio Merk X en Bureau Mijksenaar, bekend van bewegwijzering Schiphol.

Bezoekers ontvangen straks op hun ticket de aangewezen entree (Concertgebouwplein, Museumplein of Jan Willem Brouwersstraat), zaalingang, zaalsectie en stoel op hun concertkaart. Dit alles maakt dat bezoekers zich straks makkelijker door Het Concertgebouw kunnen bewegen en sneller langs de garderobe kunnen.

De verbouwing van de Museumpleinentree wordt mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij en Stichting Edwin Bouw Fonds.

Neem voor meer informatie contact op met afdeling Pers van Het Concertgebouw +31 20 5730 478 of pers@concertgebouw.nl.