Pers
 1. Zoeken
 2. Concerten
 3. Menu
 4. Inloggen

Het Concertgebouw opent seizoen met concerten Wiener Philharmoniker, Janine Jansen, Wynton Marsalis, London Symphony Orchestra en Igor Levit

Septembermaand met 57 concerten in Het Concertgebouw

Na de VriendenLoterij ZomerConcerten in juli en augustus start Het Concertgebouw het nieuwe seizoen met maar liefst 57 concerten in september. Hieronder wereldberoemde symfonieorkesten zoals de Wiener Philharmoniker met Herbert Blomstedt, het London Symphony Orchestra met Simon Rattle en de Münchner Philharmoniker met Valery Gergiev. Ook grote solisten laten van zich horen: Janine Jansen met Amsterdam Sinfonietta, Wynton Marsalis met zijn Jazz at Lincoln Center Orchestra en toppianist Igor Levit met de eerdergenoemde Müncher Symphoniker.

Algemeen directeur Simon Reinink: ‘We’re gonna hit the ground running!’

Het Concertgebouw draait vanaf september bijna op volle toeren, met regelmatig twee keer duizend bezoekers per avond in de Grote Zaal (capaciteit 1974 bezoekers) en 234 bezoekers in de Kleine Zaal (capaciteit 430 bezoekers). Er heerst groot enthousiasme, aldus algemeen directeur Simon Reinink: ‘Dit is waar we ons de hele tijd op hebben voorbereid en verheugd. We’re gonna hit the ground running – zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen.’

Europese toporkesten gaan weer op tournee

Na anderhalf jaar zonder veel buitenlandse orkesten mag Het Concertgebouw weer de internationale top van de orkesten verwelkomen. Als eerste zal de Wiener Philharmoniker onder leiding van de 94-jarige Herbert Blomstedt zal Schuberts Unvollendete en Bruckners vierde symfonie ten gehore brengen. Uit Engeland komt Sir Simon Rattle met zijn London Symphony Orchestra met onder andere de Zesde symfonie van Beethoven. Tot slot verwelkomt Het Concertgebouw sterdirigent Valery Gergiev met zijn Münchner Symphoniker en pianist Igor Levit. Zij brengen een virtuoos programma met het eerste pianoconcert van Brahms en de eerste symfonie van Prokofjev.

Janine Jansen, Wynton Marsalis, Iris Hond en Het Zondagochtend Concert

De maand september wordt geopend door Iris Hond die maar liefst 10 (!) concerten geeft in de Grote Zaal met de muziek van Ludovico Einaudi. Op 5 september opent violiste Noa Wildschut met Bruchs Vioolconcert door het Residentie Orkest onder leiding van Anja Bihlmaier Het Zondagochtend Concert-seizoen. Janine Jansen brengt op dinsdag 14 september met Amsterdam Sinfonieëtta een all time favourite ten gehore: Vivaldi’s Vier jaargetijden. De maand wordt afgesloten met vier twee concerten van de Amerikaanse jazztrompettist en kersverse winnaar van de Concertgebouwprijs: Wynton Marsalis met het Jazz at Lincoln Center Orchestra.

Vernieuwend klassiek

Neo-klassiek pianist Matteo Myderwyk presenteert maakt bij zijn debuut in het Concertgebouw met zijn nieuwe album Notes Of Longing in Het Concertgebouw. Jongerenvereniging Entrée presenteert verschillende vernieuwende concertformules gericht op jong publiek: Music Bowl, waarbij klassiek, jazz én popmuziek op één avond samenkomen met Nana Adjoa, Arifa & het Alma Quartet en een muzikale spoken word-avond samen met het festival 'Wilde Woorden'. In de serie Scherpdenkers presenteert Het Concertgebouw schrijfster Marieke Lucas Rijneveld samen met percussionist Dominique Vleeshouwers.

Bekijk het complete concertprogramma op www.concertgebouw.nl

Hoogtepunten september Eigen Programmering Het Concertgebouw

 • 4 – 8 sept - Iris Hond & Kamerata Zuid
 • 7 sept - Wiener Philharmoniker en Herbert Blomstedt: Schubert en Bruckner
 • 11 sept - Music Bowl: Nana Adjoa, Arifa & Alma Quartet
 • 14 sept - Janine Jansen en Amsterdam Sinfonietta: Vivaldi's Vier jaargetijden (Lente en Zomer)
 • 17 sept - Entrée x Wilde Woorden: Klassiek & Spoken Word
 • 18 sept - Matteo Myderwyk – Notes Of Longing
 • 26 sept - Sir Simon Rattle & London Symphony Orchestra: Beethovens Symfonie nr. 6
 • 27 sept - Grote Solisten: Igor Levit in Brahms, Gergiev leidt Prokofjev
 • 28-29 sept - Wynton Marsalis & Jazz at Lincoln Center Orchestra
 • 30 sept - Scherpdenkers: Marieke Lucas Rijneveld en Dominique Vleeshouwers

Ook de concertseries van het Concertgebouworkest, de NTR ZaterdagMatinee en het Nederlands Philharmonisch Orkest starten weer in september.