Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Het Concertgebouw presenteert kinderpodcast 'Mijn instrument' over kinderen en hun muziekinstrument

In deze vierdelige podcast vertellen kinderen over hun muziekinstrument en wat ze zo leuk vinden aan muziek maken.

Het Concertgebouw presenteert een nieuwe podcast speciaal voor kinderen van 8 tot en met 12 jaar. In korte gesprekken in Het Concertgebouw introduceren zij de instrumenten harp, trompet, cello en klarinet. Op deze manier helpt de podcast de jonge luisteraars met het kiezen van een muziekinstrument. De podcast Mijn instrument is gemaakt in samenwerking met de makers van de Waanzinnige Podcast (een kinderpodcast over boeken) en is vanaf donderdag 20 mei te beluisteren via de bekende podcastplatforms en de website van Het Concertgebouw.

Adiba (10 jaar) over de harp: ‘Het klinkt alsof iemand met je meezingt.’

Adiba vindt de harp een prachtig instrument: ‘Het is een zacht, rustig en niet zo’n moedig instrument.’ Ze speelt in het Leerorkest in Amsterdam Noord: ‘Soms vergeet ik zelf te spelen, dan vind ik het zó mooi hoe de andere kinderen spelen!’ Je moet wel getrainde vingers hebben, want als ze een tijdje niet gespeeld heeft ‘kan het een beetje prikken’. In de eerste aflevering met Adiba hoor je klassieke muziek van onder anderen Debussy, Händel en Britten, maar ook Zuid-Amerikaanse volksmuziek en een compositie van de bekende Nederlandse meesterharpist Remy van Kesteren.

Lily Rose (11 jaar) over de klarinet: ‘Het is wel hard werken’

Volgens Lily Rose is klarinetspelen ontzettend leuk: 'Het is niet zoals school, zoals rekenen of zo', maar er moet wel hard gewerkt worden geeft ze toe: 'Je vingers worden steeds soepeler.' Oefening baart kunst. En soms is het ook uitdagend: 'Bij hoge tonen moet je hard blazen, dan word ik zo rood!' In deze aflevering hoor je klassieke muziek van onder anderen Rachmaninoff en Gershwin, maar ook andere genres zoals de jazz van Benny Goodman, filmmuziek van Disneyfilms en klezmermuziek.

In de andere afleveringen komen Pepijn en Gretha aan het woord over hun instrumenten, de saxofoon en de cello.

De podcast serie ‘Mijn instrument’ wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van Stichting Thurkow Fonds en Stichting De Weille Ogier.

Concept: Studio Popcorn

Interviews en montage: Marije Ravelli

Muziek en research: Sanneke Hendrich ( Het Concertgebouw)

Eindredactie: Maya Shamir

Eindmontage: Arno Peeters