Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Het Concertgebouw presenteert najaarsprogrammering met 81 concerten

Janine Jansen, Wynton Marsalis, Maria João Pires en Chilly Gonzales

Het Concertgebouw presenteert de Eigen Programmering van de klassieke concerten voor het najaar (september - december). Voor de 81 concerten is Het Concertgebouw bij het plannen uitgegaan van de anderhalvemeterconcerten: twee edities van één uur zonder pauze met 425 bezoekers in de Grote Zaal of 115 bezoekers in de Kleine Zaal. Hoogtepunten uit de programmering zijn de optredens van grote solisten zoals violiste Janine Jansen, trompettist Wynton Marsalis en pianiste Maria João Pires. Daarnaast keert ook publieksfavoriet Chilly Gonzales komend seizoen terug voor een soloconcert in de Grote Zaal. Algemeen directeur Simon Reinink blikt vooruit: 'Weer opengaan voor het publiek de musici en iedereen daaromheen: we kunnen niet wachten!' De openbare kaartverkoop voor het najaar start op 1 juni, seriehouders en vaste klanten hebben voorrang en kunnen vanaf 11 mei kaarten bestellen.

Publieksfavorieten: Janine Jansen & Wynton Marsalis

Janine Jansen en Amsterdam Sinfonietta kondigen op 14 september de herfst aan met Vivaldi’s Vier jaargetijden. Nederlandse orkesten spelen als vanouds de Klassieke Meesterwerken, en voor het eerst zal in deze serie het Antwerp Symphony Orchestra met chef-dirigente Elim Chan een concert geven. Na lange tijd maken wereldberoemde orkesten en solisten weer hun opwachting, zoals de Münchner Philharmoniker met chef-dirigent Valery Gergiev en pianist Igor Levit, het Swedish Radio Symphony Orchestra met bariton Christian Gerhaher, het Jazz at Lincoln Center Orchestra met trompettist Wynton Marsalis en het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Pianisten in de Grote Zaal: Maria João Pires, Thomas Beijer en Chilly Gonzales

Met ingang van dit seizoen presenteert Het Concertgebouw in de Eigen Programmering de serie Grote Pianisten in de Grote Zaal: een serie pianorecitals met wereldberoemde pianisten en aanstormend pianotalent. Dit najaar treden Denis Matsuev, Igor Levit en Maria João Pires op. Daarnaast zullen in de serie Grote Pianisten in de Kleine Zaal Daniel Ciobanu en Marie-Ange Nguci optreden. In oktober presenteert Het Concertgebouw een nieuwe serie: Piano Nights met voor de eerste editie een double bill: Iris Hond en Thomas Beijer. De populaire pianist Chilly Gonzales completeert het piano-aanbod met zijn programma Solo Piano.

De Kleine Zaal

In de Kleine Zaal verwelkomt Het Concertgebouw als vanouds de wereldtop van de kamermuziek , waaronder het Quatuor Modigliani en het Jerusalem Quartet, maar ook een nieuw pianotrio met celliste Harriet Krijgh. ’s Lands misschien wel meest gevraagde bariton Thomas Oliemans krijgt als Spotlightartiest carte blanche. Asko|Schönberg houdt The Living Mountain – na uitstel vanwege de pandemie - ten doop, opdrachtwerk van de composer in residence van seizoen 2019/20, Thomas Larcher. Andere uitgestelde concerten zijn de Beethovensonates door Nicolas Altstaedt en Alexander Lonquich, een liedrecital van Georg Nigl en concerten van de violistes Isabelle Faust en Rachel Podger. Voor het jonge publiek is er KleuterSinfonietta, Be Mozart en het Sinterklaasconcert. De állerjongsten zijn ook dit jaar welkom bij de babyconcerten in de Spiegelzaal.

Het Zondagochtend Concert

Het Zondagochtend Concert, een samenwerking met AVROTROS, is één van de populairste concertseries in Het Concertgebouw én op NPO Radio4. Ook afgelopen seizoen klonk elke zondag met of zonder publiek een liveconcert vanuit Het Concertgebouw. Het nieuwe seizoen gaat op 5 september van start met het Residentie Orkest, zijn nieuwe chef-dirigente Anja Bihlmaier en soliste Noa Wildschut. Andere solisten dit najaar zijn de pianisten Thomas Beijer en Hannes Minnaar en organist Leo van Doeselaar. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt dit najaar onder andere werken van de Nederlandse componisten Wagenaar en Diepenbrock en brengt samen met het Groot Omroepkoor Prokofjevs historische cantate Alexander Njevski. Voorts zijn er optredens door onder meer Amsterdam Sinfonietta en Camerata RCO.

Naast Het Concertgebouw Eigen Programmering presenteren vandaag ook het Concertgebouworkest, de NTR ZaterdagMatinee en het Nederlands Philharmonisch Orkest de programmering voor het najaar. Bekijk het complete programma op www.concertgebouw.nl