Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Het Concertgebouw staat stil bij 150 jaar afschaffing van de slavernij

Herdenken en vooruitkijken met destijds verboden muziek

Op 30 juni 2023 organiseren Het Concertgebouw en Becoming You 'Kulturu: Keti Koti herdenkingsconcert', een bijzonder concert in het kader van 150 jaar afschaffing van de transatlantische slavernij. Graziëlla Hunsel Rivero, Black Harmony, Rincho X & Grupo Tribu (tambù), Shauntell Baumgard, Prisiri Fu Wi Afo en presentator Fernando Halman herdenken en vieren de afschaffing van de slavernij met muziek die in de periode van de slavernij verboden was. Door die in Het Concertgebouw te laten klinken, geven zij een symbolisch startsein om de dialoog met elkaar aan te gaan en verbintenis over een gedeelde geschiedenis op te zoeken. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf zaterdag 13 mei om 10:00 uur via www.concertgebouw.nl/kulturu

150 jaar afschaffing van de transatlantische slavernij

Op 1 juli 1863 werd de transatlantische slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft. Pas in 1873 werden tot slaaf gemaakten ontbonden van de dwangarbeid op de plantages in Suriname. In 2023 is dat 150 jaar geleden. Tijdens dit evenement staan wordt stilgestaan bij het gezamenlijk slavernijverleden. Met muziek wordt het verleden herdacht en vooruitgekeken naar de toekomst.

Het Concertgebouw organiseert dit Keti Koti herdenkingsconcert samen met Becoming You, een organisatie die met sociale en culturele projecten bruggen slaat tussen verschillende culturen in de maatschappij. Fernando Halman presenteert het concert. Halman is de stem van Zapp (NPO), is radio-dj bij FunX, heeft zijn eigen muziek- en interviewplatform Nandoleaks en is ambassadeur van de Kindermuziekweek.

Line up

Zangeres Graziëlla Hunzel Rivero staat bekend als 'The First Lady of Jazz from Amsterdam-Southeast'. Ze won het tv talentenjachtprogramma All Together Now en toerde met haar eigen muziektheatershow The Grand Ladies of Jazz door heel Nederland, net als met haar succesvolle 'one woman show' The Jazz in me.
Black Harmony is een groep van ambitieuze gedreven jonge mannen die close harmony en Afro-Surinaams percussie maken. Zij zingen in het Sranan en gebruiken hun muziek als middel om mensen met elkaar te verbinden.
Rincho X is een in Nederland gevestigde muzikant van Afri-Curaçaose afkomst. Hij begon op jonge leeftijd met het zingen van tambú en heeft zich ontwikkeld tot een veelzijdige artiest die verschillende muziekstijlen beheerst, waaronder seú, ritmo kombiná en urban. Rincho X gebruikt zijn muziek als een middel om sociale en maatschappelijke thema's aan te kaarten. Hij is oprichter van de drum & brassband KalentuRa Drums, waarmee hij verschillende prijzen heeft gewonnen en internationaal heeft opgetreden.
Grupo Tribu is een Nederlandse tambú-groep die in 2018 is opgericht door Thurston Seferina, een muzikant met een passie voor de tambú-muziek. Ze spelen traditionele en moderne tambú, evenals seú en ritmiko. De groep bestaat uit 12 getalenteerde muzikanten. Sinds hun oprichting hebben ze al twee albums uitgebracht en zijn ze in 2019 bekroond tot tambú groep van het jaar. Hun muziek is zeer gewaardeerd door het Curaçaose publiek en daarbuiten vanwege de authentieke benadering van de tambú. Naast de muziek hebben ze ook een sterke band met de cultuur van Curacao en willen ze deze in leven houden. De groep heeft een brede schare fans en hun live optredens zijn altijd een feest.
Shauntell Baumgard is een Nederlandse violiste met Surinaamse roots die de viool een net zo belangrijke plek wil geven in de kasekomuziek als de trompet en de saxofoon. In november 2010 maakte het grote publiek in Nederland kennis met haar tijdens de talentenshow Holland’s got talent.
De Surinaamse groep Prisiri Fu Wi Afo voert dans en gezegdes op in traditionele klederdracht, de koto. Die kledingstijl, afgeleid van het woord kotomisi, dat 'rokkenvrouw' betekent, komt uit de tijd van de slavernij. Tot slaaf gemaakten moesten zich met zoveel mogelijk lappen en doeken kleedden om zich onaantrekkelijk te maken voor de wellustige heer des huizes.

Met dank aan Becoming You, Masterplan Zuidoost en Het Concertgebouw Fonds.

Kaartverkoop start op 13 mei