Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Huang Ruo – eerste Composer in Residence van Het Concertgebouw

Particulier fonds ondersteunt ontwikkeling nieuwe composities

De Chinees-Amerikaanse componist Huang Ruo is de eerste Composer in Residence van Het Koninklijk Concertgebouw. Vanaf 28 november a.s. komt Ruo drie maanden in Amsterdam wonen om zich te laten inspireren door de Nederlandse cultuur en alles wat Amsterdam te bieden heeft. Op basis van zijn ervaringen componeert Huang Ruo een nieuw werk voor Asko|Schönberg dat op 2 maart 2017 in Het Concertgebouw in première zal gaan.

Composer in Residence markeert het begin van een nieuwe jaarlijkse traditie. Componisten van internationale allure verblijven gedurende een langere periode in Amsterdam om muziek te componeren geïnspireerd door de stad. Deze jaarlijkse Residencies worden mogelijk gemaakt door de donatie van een particuliere muziekliefhebber die hiertoe een Fonds op Naam bij Het Concertgebouw Fonds in het leven heeft geroepen. Een rijke traditie van het ontwikkelen en presenteren van nieuw-gecomponeerde muziek wordt hiermee voortgezet.

Aan het begin van zijn residency-periode in Het Concertgebouw gaat van Huang Ruo al op 12 december a.s. een nieuw werk in wereldpremière, geschreven in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee. Met Unscrolled, uitgevoerd door het Residentie Orkest en pianist Emanuele Arciuli, componeerde Huang Ruo een concert voor piano en orkest waarin Oost en West versmelten. Zelf zegt hij hierover: “De wereld zoals ze is, is één, en mijn muziek is het gevolg van deze oneness. Mijn DNA komt van de kruisbestuiving van culturen: mijn muziek komt van binnenuit als iets organisch.”

Huang Ruo is een componist van zijn tijd. Hij past niet in een hokje en componeert van jazz tot opera en van kamermuziek tot pianoconcert. Zijn inspiratie vindt hij net zo makkelijk in Chinese volksmuziek als in moderne klassieke muziek. Werk van zijn hand werd al uitgevoerd door orkesten als de New York Philharmonic en de Hong Kong Philharmonic.

Het Concertgebouw Grote Zaal, 14.15 uur

Residentie Orkest

Emilio Pomàrico - dirigent

Emanuele Arciuli - piano

Huang Ruo - Unscrolled (opdrachtwerk NTR ZaterdagMatinee, wereldpremière)

Het werk dat Huang Ruo componeert geïnspireerd op zijn verblijf als Composer in Residence in Amsterdam zal op 2 maart 2017 in première gaan in Het Concertgebouw.


Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl