Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Iraanse superster Googoosh geeft voor het eerst concert in Nederland

Kaartverkoop van start voor eenmalig optreden in Het Concertgebouw

Op zaterdag 17 maart 2018 komt de Iraanse superster Googoosh voor het eerst in haar rijke zangcarrière voor één concert naar Nederland. Het Koninklijk Concertgebouw strikte de beroemde zangeres, actrice en stijlicoon voor een exclusief optreden in de Grote Zaal. De kaartverkoop voor het concert van Googoosh begint vandaag.

Googoosh betekent voor talloze Iraniërs hetzelfde als het fenomeen Elvis voor veel Amerikanen. Googoosh was de allereerste pop-diva van Iran en haar ster rees tot ongekende hoogten in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Zij gaf concerten en speelde in films, tot de Islamitische Revolutie van 1979 hier een abrupt einde aan maakte. De conservatieve regering verbood veel artiesten, onder wie Googoosh, nog op te treden. Tijdens deze ban, die meer dan 20 jaar zou duren, bleef Googoosh echter ongekend populair. Zowel bij de bevolking in eigen land (ondergronds) als bij veel Iraniërs in het buitenland.

Toen de autoriteiten Googoosh in 2000 toestemming gaven voor een buitenlandse tournee, greep zij deze kans aan en trad op in steden als Londen, Toronto, New York en Los Angeles, de stad waar zij ook ging wonen. Deze Googoosh Comeback Tour werd dé herbevestiging van haar status als meest succesvolle Iraanse artiest aller tijden. In het eerste jaar van de tour bezochten meer dan een half miljoen mensen haar concerten. Er volgden vele nieuwe albums, concerttournees en prijzen, waaronder die van Beste Iraanse zangeres in 2014 (World Music Awards). Googoosh heeft miljoenen volgers op sociale media. In Iran heeft Googoosh na 1979 niet meer opgetreden.

Turning East
Het Concertgebouw is van en voor iedereen. De altijd al brede oriëntatie wordt daarom met ingang van dit seizoen aangevuld met muziek uit het Midden-Oosten. De start van deze nieuwe traditie werd in november 2017 gevierd met een zesdaags festival. Nu zet Turning East deze jonge traditie voort met een concert van dé Iraanse diva Googoosh.

Foto: Googoosh

---

Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Het Concertgebouw genereert circa 95% van zijn inkomsten zelf. Rond de 5% is afkomstig van subsidie. Een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij stelt Het Concertgebouw in staat zijn ambities op het gebied van duurzaamheid te realiseren. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl

---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020 573 04 78 / 06 115 966 69 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl