Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Jala Heywood (12 jaar) uit Den Haag wint Koninklijk Concertgebouw Concours 2020

De contrabassiste én zangeres Jala Heywood heeft vanmiddag in Amsterdam het Koninklijk Concertgebouw Concours voor muzikaal talent van 9 tot en met 14 jaar gewonnen.

De finale vond plaats in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. Jala ontving uit handen van juryvoorzitter Vincent de Kort de Koninklijk Concertgebouw Concours-trofee en een geldbedrag van € 1.000,- ten behoeve van haar muzikale ontwikkeling. De jury noemt Jala ‘Een muzikaal talent, een podiumdier met een prachtige stem!'. De jury vond haar optreden erg muzikaal en was in het bijzonder onder de indruk van haar unieke stemgeluid. Jala zal als onderdeel van de prijs in seizoen 2020-2021 optreden tijdens een Lunchconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw

Jala Heywood: 'Gewoon aangebeld bij het conservatorium om contrabasles te krijgen'

Jala Heywood (2008) was negen toen ze begon met contrabas.Jala was negen toen ze begon met contrabas. ‘Ik heb aangebeld bij het Koninklijk Conservatorium Den Haag en gevraagd of ik contrabas-les mocht volgen”. Ik mocht na drie maanden terugkomen en lessen volgen. ‘Ik studeer daar nog steeds. Ik speel meestal jazz en klassieke muziek.’

Een andere grote passie van Jala is zingen. Dat doet ze sinds ze twee is, bijna dagelijks. Jala houdt heel erg van optreden. ‘Dat is mijn lievelingsding van de hele wereld”. Ze hoopt dat ze later ook mag optreden als werk. Jala woont met haar ouders en achtjarige broertje in een woonboot. Haar broertje speelt drums. Jala heeft meegedaan met het concours voor de ervaring en omdat ze Het Concertgebouw een heel mooi gebouw vindt. ‘Ik heb ooit Wynton Marsalis hier zijn spelen. Toen raakte ik geïnspireerd en wist ik: ik wil muziek maken, zingen en optreden.

Het Koninklijk Concertgebouw Concours

Het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat dit jaar twaalf jaar en wordt sinds 2009 elk jaar georganiseerd door Het Concertgebouw voor jonge talenten in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar. Eerdere winnaars waren onder anderen fluitist Lucie Horsch (2009), dit jaar ook winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, pianist Aidan Mikdad (2013) en fluitist Christiaan Blom (2019). Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt ondersteund door de Van Den Broek Foundation.

Bijzondere editie met digitale voorronde en workshop

De editie van 2020 is nu al gedenkwaardig door de gedwongen aanpassingen door de coronacrisis. Na een digitale voorronde werden alle 134 deelnemers uitgenodigd voor een videoworkshop improvisatie door violist Yannick Hiwat en pianist Alexander Popta. Omdat de omstandigheden geen fysieke halve finale toelieten werden de finalisten vervolgens rechtstreeks gekozen door de jury bestaande uit dirigent Vincent de Kort, bekend van het TV-programma Maestro, hoorniste Katy Woolley van het Concertgebouworkest, meesterpianist Thomas Beijer, violist Julia Philippens van Fuse en bandoneonist Carel Kraayenhof. op basis van hun video-inzending. De zeven finalisten kregen ter voorbereiding een masterclass podiumpresentatie van Tjeerd Top, plaatsvervangend concertmeester van het Concertgebouworkest.

Finalisten Koninklijk Concertgebouw Concours 2020

Elianne Sijpkes (piano)

Megan van Uffelen (harp)

Maarten Bakker (zang/piano)

Merel Coster (cello)

Jala Heywood (zang/contrabas)

Willem Starkenburg (piano)

Luca van der Waals (viool)

Winnaars Koninklijk Concertgebouw Concours

2009: Lucie Horsch (blokfluit)

2010: Prawira Pijlo (gitaar)

2011: Lisa Roth (zang)

2012: Carter Muller (piano)

2013: Aidan Mikdad (piano)

2014: Nikola Meeuwsen (piano)

2015: Reinier Wink (cello)

2016: Anna Kuvshinov (piano)

2017: Radu Ratering (piano)

2018: Luna van Leeuwen (viool)

2019: Christiaan Blom (blokfluit)

2020: Jala Heywood (contrabas & zang)