Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen
KCC 2024 Winnaar LR Simon Van Boxtel 0117

Jisse Kuipers (13 jaar) uit Friesland wint Koninklijk Concertgebouw Concours 2024

Jury onder de indruk: 'Met zijn talent kreeg hij de hele zaal mee.'

Jisse Kuipers (13 jaar) is winnaar van het Koninklijk Concertgebouw Concours 2024. De trombonist heeft na een selectie uit meer dan 200 inzendingen in de digitale voorronde, de halve finale en de finale in Het Concertgebouw doorstaan. Na zijn optreden in de finale besloot een jury met onder anderen dirigent Vincent de Kort, meesterpianist Thomas Beijer en violist Julia Philippens de eerste prijs aan hem toe te kennen. De jury merkte op dat Jisse met zijn talent de hele zaal meekreeg met zijn optreden. Vorig jaar won Jisse Kuipers ook al het Prinses Christina Concours.

Het Koninklijk Concertgebouw Concours

Het Koninklijk Concertgebouw Concours bestaat dit jaar zestien jaar en wordt sinds 2009 elk jaar georganiseerd door Het Concertgebouw voor jonge talenten in de leeftijd van 9 tot en met 14 jaar. Eerdere winnaars waren onder anderen fluitist Lucie Horsch (2009), recent ook winnaar van de Nederlandse Muziekprijs, pianist Aidan Mikdad (2013), fluitist Christiaan Blom (2019) en pianist Liam Nassereddine (2023). De winnaar krijgt optredens tijdens een lunchconcert in de Kleine Zaal en bij het Grachtenfestival. Daarnaast ontvangt de winnaar een geldbedrag van duizend euro ten behoeve van zijn of haar muzikale ontwikkeling.

Digitale voorronde met 205 deelnemers

De editie van 2024 had opvallend veel deelnemers, maar liefst 205 digitale inzendingen. De deelname wordt bewust laagdrempelig gehouden: elke muziekstijl is welkom en de deelnemers van 9 tot 14 jaar kunnen via een YouTube video hun inzending doen. Voor alle deelnemers wordt een speciale workshopdag georganiseerd. De finalisten kregen in Het Concertgebouw een speciale masterclass van cellist Quirine Viersen om zich voor te bereiden op de finale.

Finale in Het Concertgebouw

De finale was op zondag 23 juni om 14.00 uur in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw. De jury bestaat uit bekende musici: dirigent Vincent de Kort, Marco de Souza, directeur Leerorkest & Muziekcentrum Zuidoost, zangeres Izaline Calister, meesterpianist Thomas Beijer, violist Julia Philippens van Fuse en saxofonist Mete Erker.

Jisse Kuipers

Na optredens van zijn zus met haar brassband raakte Jisse gefascineerd door de trombone. Jisse Kuipers begon daarna met trombonespelen toen hij 7½ jaar oud was bij brassband De Bazuin in Oentsjerk. Sinds twee jaar heeft hij tromboneles van Quirijn van den Bijlaard. Hij geniet van alle aspecten van het trombonespelen. Inmiddels is er voor hem niets mooiers op de wereld: 'Er is geen enkel ander instrument dat zo mooi klinkt! Je kunt er mee schuiven en scheuren. Maar je kunt er ook heel subtiel en gevoelig mee spelen. Mozart heeft gezegd dat de trombone het dichtst bij de menselijke stem staat.' Zijn droom is nog eens samen te spelen met Jörgen van Rijen. Volgens Jisse is dat de 'beste (solo)trombonist van de wereld en van het Concertgebouworkest!'.

Winnaars Koninklijk Concertgebouw Concours


2009: Lucie Horsch (blokfluit)

2010: Prawira Pijlo (gitaar)

2011: Lisa Roth (zang)

2012: Carter Muller (piano)

2013: Aidan Mikdad (piano)

2014: Nikola Meeuwsen (piano)

2015: Reinier Wink (cello)

2016: Anna Kuvshinov (piano)

2017: Radu Ratering (piano)

2018: Luna van Leeuwen (viool)

2019: Christiaan Blom (blokfluit)

2020: Yala Heywood (contrabas en zang)

2021: Adam Akopian (piano)

2022: Vincent Opheikens (gitaar)

2023: Liam Nassereddine (piano)


Het concours wordt al 16 jaar mogelijk gemaakt door de Van den Broek Foundation en het Het Concertgebouw Fonds.

Download hier de foto's van de persselectie van Het Concertgebouw.

Neem voor meer informatie contact op met Jacob van der Vlugt, Manager Pers & PR.

Via e-mail. Via telefoon +31 (0)20 - 573 04 78.

Kijk voor persinformatie over de concerten van het Nederlands Philarmonisch Orkest, de NTR ZaterdagMatinee of het Concertgebouworkest op de betreffende websites.