Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Jubileum-emissie Concertgebouw sluit op ruim 8,7 miljoen euro

Eerste Jubileumaandelen uitgereikt aan nieuwe aandeelhouders


Amsterdam, 16 april 2012 – De Jubileum-emissie van Het Concertgebouw heeft 8.775.000 euro bijeengebracht. De doelstelling om een omvangrijk fonds te realiseren voor een veilige toekomst van Het Concertgebouw is daarmee gerealiseerd. Dat maakte het muziekpodium vandaag bekend.
Door particulieren, op wie de emissie gericht was, is ingetekend op 702 Jubileumaandelen. Dit eindresultaat overtreft het percentage aandelen dat in 1888 werd verkocht ten behoeve van de oprichting van Het Concertgebouw. Werd in 1888 64% van de beschikbare aandelen geplaatst, in 2012 komt dit percentage op 70%.

Het Concertgebouw is blij met het geboekte eindresultaat. Aanleiding voor de Jubileum-emissie is het Jubileumjaar 2013 waarin Het Concertgebouw 125 jaar bestaat. De inschrijving sloot op 11 april.
Doel van de aandelenuitgifte was een substantieel bedrag bijeen te brengen dat wordt ondergebracht in een Endowmentfonds. Met de revenuen uit dit fonds wil Het Concertgebouw het (groot) onderhoud van de concertzaal financieren. Daarnaast wordt het muziekeducatieprogramma voor kinderen ondersteund. Met de opbrengst van de emissie komt het totale vermogen van het in 2009 opgerichte Endowmentfonds op 11 miljoen euro.
Simon Reinink: ‘We zijn zeer opgetogen over het eindresultaat van onze Jubileum-emissie. De opbrengst biedt een enorme versterking van het financiële fundament van Het Concertgebouw. Concreet geeft het ons de mogelijkheid om met de jaarlijkse revenuen uit het fonds over een aantal jaren de Grote Zaal opnieuw te schilderen of op termijn een nieuwe klimaatinstallatie te installeren. Dat zijn zeer kostbare, maar noodzakelijke operaties.’

Uitreiking eerste Jubileumaandelen
Direct na de bekendmaking van het eindresultaat zijn vandaag ook de eerste Jubileumaandelen uitgereikt. Vier nieuwe aandeelhouders kregen hun Jubileumaandelen overhandigd door Simon Reinink, algemeen directeur van Het Concertgebouw en Jolien Schuerveld, directeur van Het Concertgebouw Fonds. Behalve een certificaat ontvangen eigenaren van een Jubileumaandeel onder meer jaarlijks Muzikaal Dividend in de vorm van bijzondere, besloten concerten.

Met de emissie koos Het Concertgebouw een financieringsmethode waarmee het gebouw bijna 125 jaar geleden ook tot stand kwam: een publieke aandelenuitgifte. Het Concertgebouw, dat sindsdien een naamloze vennootschap is, werd door particulieren gesticht en is nog steeds een private onderneming.

De Jubileum-emissie kwam tot stand door een samenwerking tussen Het Concertgebouw N.V., Het Concertgebouw Fonds, De Brauw Blackstone Westbroek N.V., PWC, ABN AMRO Bank N.V. (lead manager), Deutsche Bank (co-leadmanager), ING, Rabobank en Van Lanschot (partners).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, Manager PR en Perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669, e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl
Meer informatie over de emissie is ook te vinden via de web-special www.concertgebouw.nl/emissie