Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Kleine Zaal Concertgebouw jubileert

De Kleine Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw bestaat vandaag precies 125 jaar. Deze intieme concertzaal, met een grote reputatie op het gebied van professioneel uitgevoerde kamermuziek, opende zijn deuren voor het eerst op 12 mei 1888. Dit was een maand nadat het allereerste concert in de fameuze Gróte Zaal had geklonken (11 april 1888).

De kenmerkende ovale vorm van de Kleine Zaal is afgeleid van -het 100 jaar oudere- Felix Meritis aan de Amsterdamse Keizersgracht. De zaal, waarin tegenwoordig zo’n 300 concerten worden gegeven, telt 439 zitplaatsen en is in de loop van de jaren gebruikt voor uiteenlopende activiteiten. Naast de talloze -veelal klassieke- concerten, zijn er ook legendarische masterclasses gegeven door muzikale grootheden als sopraan Elisabeth Schwarzkopf, pianist Menchem Pressler en cellist Yo-Yo Ma. Maar de ruimte is ook gebruikt als balzaal, congresfaciliteit en zelfs als podium voor het ABC-Cabaret van Wim Kan en Corry Vonk. In de zomer van 2004 is de zaal gerenoveerd onder leiding van architectenbureau Merkx en Girod, dat ook verantwoordelijk was voor de renovatie van de Grote Zaal. Met respect voor de historische elementen is de (kamer)muziekzaal aangepast aan de moderne eisen van de tijd.

Uit de recensie van 15 mei 1888 die Het Nieuws van den Dag publiceerde naar aanleiding van het openingsprogramma: ‘Zaterdagavond 12 mei woonde ik het eerste concert bij, dat in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw gegeven werd. Het waren de dames Henriëtte en Anna Roll die, bijgestaan door de heeren Desiré en Eugène Pauwels, de primeur van dit lieve lokaal aan het publiek aanboden. Deze zaal maakt een zeer aangenamen vriendelijken indruk; zij wekt gewaarwordingen op, die tot genieten stemmen.’

Het Kleine Zaal-jubileum werd zondagavond 12 mei gevierd in aanwezigheid van een groot aantal begunstigers van het Kleine Zaal Fonds en andere genodigden die nauw betrokken zijn bij Het Concertgebouw. De avond bestond uit een vocaal programma met liederen van Brahms uitgevoerd door onder anderen sopraan Marlis Petersen en tenor Werner Güra. Ook vond een gesprek plaats waarin pianist Rudolf Jansen, vaste begeleider van vele vocale solisten, vertelde over zijn muzikale ervaringen in de Kleine Zaal.

Het Concertgebouw viert dit jaar zijn 125 jarig bestaan onder meer met maandelijkse Jubileumconcerten. Hierbij staat telkens een ander decennium uit de rijke geschiedenis van de muziekzaal centraal. In de reeks Jubileumconcerten in de Kleine Zaal staan er tot en met december 2013 nog acht concerten op het programma. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl/jubileumconcertenHet Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 700 concerten en ruim 700.000 bezoekers per jaar behoort Het Concertgebouw tot de drukst bezochte concertzalen ter wereld. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Slechts 6% van de inkomsten is afkomstig van subsidie.


---
Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Koninklijk Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl