Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Koninklijke status voor Concertgebouw

Vandaag, op de dag dat Het Concertgebouw precies 125 jaar bestaat, werd bekend dat Hare Majesteit de Koningin het predicaat ‘Koninklijk’ heeft verleend aan de wereldberoemde concertzaal in Amsterdam. Het nieuws werd vandaag tijdens een korte ceremonie in Het Concertgebouw bekendgemaakt door de heer Johan Remkes, Commissaris van de Koningin in Noord-Holland.

Direct na de bekendmaking van de Koninklijke status werd op het dak van Het Concertgebouw de grote gouden lier teruggeplaatst die ter gelegenheid van het Jubileumjaar van een nieuwe laag bladgoud is voorzien (bestaande uit 3750 velletjes bladgoud). Het 3,5 meter hoge symbool van de concertzaal werd onder grote publieke belangstelling met een hoogwerker omhoog getakeld en bevestigd op het hoogste punt van het gebouw aan het Museumplein.

Simon Reinink, algemeen directeur: ‘We zijn heel trots dat Het Concertgebouw zich vanaf vandaag, net als het Koninklijk Concertgebouworkest, ‘Koninklijk’ mag noemen. Het vormt de bekroning van 125 jaar cultureel ondernemerschap’.

Het Concertgebouw, dat op 11 april 1888 zijn deuren opende voor publiek, wordt gerekend tot de drie belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van constant hoog niveau. Voormalig chef-dirigent Bernard Haitink roemde de Grote Zaal ooit als ‘het beste instrument van het orkest’.
Naast de Grote Zaal beschikt het gebouw ook over een gewaardeerde Kleine Zaal en de recent gerenoveerde Koorzaal. Jaarlijks vinden er in het gebouw meer dan 700 concerten plaats, uitgevoerd door de meest geliefde (inter)nationale musici, orkesten en dirigenten. Het Concertgebouw, thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest, behoort met ruim 700.000 duizend bezoekers per jaar tot de drukstbezochte concertzalen ter wereld.
In de afgelopen 125 jaar vonden tal van bijzondere concerten en andere evenementen plaats.Vele wereldberoemde orkesten en sterren traden hier op zoals het Koninklijk Concertgebouworkest, de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker, Igor Stravinsky, Serge Rachmaninoff, Gustav Mahler, Arthur Rubinstein, Maria Callas, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Yehudi Menuhin, Elisabeth Schwarzkopf, Vladimir Horowitz, Bernard Haitink, Cecilia Bartoli, Janine Jansen, maar ook Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Edith Piaf, Janis Joplin, Frank Sinatra, Miles Davis en Sting.
Sinds de oprichting in 1882 is Het Concertgebouw N.V. een private onderneming die bijna volledig privaat gefinancierd wordt. Tot op de dag van vandaag bestaat de financiering van het gebouw uit kaartverkoop, zaalverhuur & hospitality, sponsoring en (particuliere) giften aan de eigen steunstichting ‘Het Concertgebouw Fonds’. Slechts een klein deel van de inkomsten (6%) is afkomstig uit gemeentelijke subsidie (2012).

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en Perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669 e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl