Pers
  1. Zoeken
  2. Concerten
  3. Menu
  4. Inloggen

Legendarische pianist Alfred Brendel spreekt, pianotalent Kit Armstrong speelt

Op donderdag 24 september staat pianist Alfred Brendel in ‘De stem van…’ als spreker op het podium van de Kleine Zaal van Het Koninklijk Concertgebouw. Als pianist is Brendel met pensioen. Tegenwoordig richt hij zich op het schrijven van boeken en het geven van lezingen. En dat doet hij erudiet, grappig en persoonlijk.
In ‘De stem van…’ vertelt Alfred Brendel - in het Engels - uit zijn meest recente boek A Pianist’s A-Z. Zijn pupil Kit Armstrong illustreert dit verhaal in klanken met pianowerken van Bach tot Ligeti.

Alfred Brendel is een van de meest befaamde pianisten uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Zestig jaar lang gaf hij wereldwijd recitals en soleerde hij bij de beste orkesten. Ook in Het Concertgebouw trad Brendel op. Zijn laatste concert in de Grote Zaal was in oktober 2008, twee maanden vóór hij afscheid nam van het publieke concertleven. Bij dit laatste concert ontving Alfred Brendel de Concertgebouw penning, bedoeld voor mensen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor Het Concertgebouw.

Pianist-componist Kit Armstrong studeerde in Philadelphia en Londen en maakte tien jaar geleden kennis met Alfred Brendel, die sindsdien zijn mentor is. Als teenager vroeg Armstrong Brendel na afloop van een concert of hij hem les wilde geven. Op Brendels verzoek liet de jonge pianist hem een nocturne van Chopin horen. De meesterpianist was hiervan zo onder de indruk, dat hij besloot tijd voor Armstrong te maken. Inmiddels is de agenda van Kit Armstrong gevuld met optredens in de belangrijkste concertzalen ter wereld en ook zijn composities worden regelmatig uitgevoerd.

Alfred Brendel is als spreker in Het Concertgebouw te gast in het kader van het seizoensthema De Stem. Het Concertgebouw nodigde twee vooraanstaande musici uit een voordracht te houden: na Alfred Brendel is het op 23 februari 2016 de beurt aan (voormalig) bas-bariton Thomas Quasthoff, die zijn exposé aan de gedichten van Heinrich Heine wijdt.

Donderdag 24 september 2015, Kleine Zaal 20.15 uur
Alfred Brendel - spreker
Kit Armstrong - piano
Pianowerken van J.S. Bach, Liszt, Haydn, Mozart, Schumann, Ligeti en Chopin

Foto: Alfred Brendel © Benjamin Ealovega

---
Het Koninklijk Concertgebouw wordt gerekend tot de belangrijkste concertzalen ter wereld vanwege de ongeëvenaarde akoestiek en de brede programmering van hoog niveau. De concertzaal heeft een grote traditie op het gebied van legendarische concerten van muzikale grootheden. Met meer dan 900 activiteiten (waarvan bijna 80% concerten) en ruim 700.000 bezoekers van concerten, educatieprojecten en besloten evenementen per jaar behoort Het Concertgebouw tot de best bezochte concertzalen ter wereld. Het Concertgebouw Café trekt daarnaast jaarlijks ruim 100.000 bezoekers. Sinds de oprichting is Het Concertgebouw een privaat gefinancierde kunstinstelling met een rijke traditie op het gebied van (concert)sponsoring en fondsenwerving. Rond de 5% van de inkomsten is afkomstig van subsidie. Voor meer informatie: www.concertgebouw.nl
---

Noot voor de redactie: Voor meer informatie en high res beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Reinoud van Houten, manager PR en perscontacten van Het Concertgebouw 020-5730478 / 06-11596669
e-mail: r.vanhouten@concertgebouw.nl